NASA uspješno spustila sondu na asteroid i uzela uzorke koji bi trebali otkriti izvorne sastojke Sunčeva sustava

Operacija u trajanju od 16 sekundi zahtijevala je visoku preciznost , a uspješno je obavljena na udaljenosti od čak 330 milijuna kilometara od Zemlje.

Hina | 21.10.2020. / 08:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Četiri godine nakon lansiranja američka sonda Osiris-Rex uspjela je u utorak doći u kontakt s asteroidom Bennuom, u pokušaju da skupi nekoliko desetaka grama prašine, objavila je NASA.

Operacija u trajanju od 16 sekundi zahtijevala je visoku preciznost , a uspješno je obavljena na udaljenosti od čak 330 milijuna kilometara od Zemlje. Slike uzoraka s asteroida će stići na Zemlju u srijedu navečer.

Sve je prošlo savršeno. Napisali smo povijest večeras, kazao je nekoliko minuta nakon kontakta šef misije Dante Lauretta.

Sonda će poslati slike operacije i mnoštvo podataka o asteroidu. Sonda duga šest metara kružila je oko Bennua od kraja 2018. godine kako bi se pripremio za ovu vrlo složenu operaciju, koju je izveo robot uz upute koje su mu poslali inženjeri iz NASA-e i Lockheeda Martina.

Prošle je godine Japan uspio sa svojom sondom Hayabusa2 prikupiti malu količinu prašine s drugog asteroida, Ryugua, i na putu je natrag, a povratak je zakazan za prosinac. S Osiris-Rexom NASA želi prikupiti više fragmenata, najmanje 60 grama, za koje se nada da će otkriti izvorne sastojke Sunčeva sustava.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti