NASA uspješno testirala revolucionarni raketni motor koji bi nas mogao brže dovesti do Marsa

Kako se čovječanstvo sve više približava istraživanju Marsa, učinkovita propulzija se pojavljuje kao ključno rješenje za prevladavanje izazova putovanja duboko u svemir.

Branimir Vorša | 04.01.2024. / 14:51

RDRE raketni motor
RDRE raketni motor (Foto: NASA's Marshall Space Flight Center/Youtube)

Istraživanje Marsa predstavlja sljedeću granicu za čovječanstvo, a NASA unapređuje svoje sposobnosti velikim postignućem u tehnologiji raketnih motora. Nedavno uspješno testiranje u NASA Marshall Space Flight Centru u Alabami prikazalo je rotirajući detonacijski raketni motor (RDRE), postavljajući rekord s 25.810 njutna potiska (2632 kilograma sile) punih 251 sekundu, što je značajno poboljšanje u odnosu na 17.800 njutna (1815 kilograma sile) postignutih 2022. godine.

Solarna sonda Parker NASA ove godine sprema nešto ogromno: Žele "dodirnuti" Sunce

Predvođen inženjerom uređaja za izgaranje Thomasom Teasleyem, projekt RDRE ima za cilj stvoriti motor klase od 44 kilonjutna (4490 kilogrmaa sile) koji se može u potpunosti ponovno koristiti, nadmašujući učinkovitost tradicionalnih raketnih motora na tekuće gorivo.

RDRE omogućuje veliki skok u učinkovitosti dizajna, ističe Teasley.

Inovacija RDRE-a leži u korištenju kontinuirane detonacije unutar kanala u obliku prstena, pokretane mješavinom goriva i kisika. Ta tehnologija, koja se razvija od 2020. godine, sada se pokazala stabilnom za upotrebu u svemirskim putovanjima, nudeći prednosti kao što su smanjena potrošnja pogonskog goriva i jednostavniji strojevi.

Mačak Taters NASA je za testiranje komunikacija u dubokom svemiru angažirala - mačku

Rješavajući probleme s troškovima, RDRE obećava isplativije istraživanje svemira. Naime, NASA je koristila 3D ispis za izdržljive dijelove tog novog raketnog motora, koji mogu izdržati ekstremne uvjete RDRE-a.

Inženjeri predviđaju skalabilnost i prilagodljivost za RDRE, predviđajući njegovu potencijalnu upotrebu na različitim razinama potiska, sustavima motora i klasama misija. NASA predviđa ljudske misije na Mars 2030-ih godina, a RDRE će doprinijeti ostvarenju ovog ambicioznog cilja.

To pokazuje da smo bliže izradi lakih pogonskih sustava koji će nam omogućiti slanje veće mase i korisnog tereta dalje u duboki svemir, kritičnu komponentu NASA-ine vizije od Mjeseca do Marsa, naglašava Tesley.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti