Nasljednici Zuckerberga i Mayer: Ovo su nove zvijezde tehnološke industrije!

Oni imaju manje od 30 godina, a vode kompanije čijim se uslugama služe stotine milijuna korisnika i čija vrijednost iznosi više milijardi dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.12.2014. / 10:17

Nasljednici Zuckerberga i Mayer: Ovo su nove zvijezde tehnološke industrije!

Iako je tek ove godine navršio trideset godina, Mark Zuckerberg već je veteran tehnološke industrije čije bogatstvo iznosi više od 33 milijarde dolara. Njegovu društvenu mrežu danas koristi više od 1,3 milijarde ljudi diljem svijeta, no za sve veći broj tinejdžera, Zuckerberg i Facebook jednostavno više nisu cool te oni koriste druge društvene mreže na kojima svoje profile nemaju otvorene njihovi roditelji ili djedovi i bake. Takve društvene mreže i internetske stranice vodi nova generacija genijalaca koji su mlađi od trideset godina i čije kompanije vrijede više milijardi dolara, a netko od njih u budućnosti bi čak mogao zaprijetiti i Zuckerbergu.

Evan Spiegel – jedan od tih mladih genijalaca je Evan Spiegel koji je rođen 1990. godine i čiju je kompaniju Zuckerberg već dva puta pokušao kupiti. Prvo mu je za Snapchat ponudio milijardu dolara, a nakon toga čak tri milijarde dolara, ali oba ga je puta Spiegel odbio. Prema informacijama The Telegrapha, Snapchat danas vrijedi oko deset milijardi dolara te je sigurno da će vrijednost kompanije, kao i ovog 24-godišnjaka i dalje rasti.

David Karp – ovog 28-godišnjaka javnost je detaljnije upoznala nakon što je Yahoo kupio njegov Tumblr za više od milijardu dolara. Veliki novac i slava nisu promijenili Karpa koji je i dalje ostao dosljedan sebi (nosi samo jedno odijelo i ne ponaša se kao bogataš), a njegov, odnosno Yahooov Tumblr danas ima više od 214 milijuna blogova.

Pete Cashmore – kada je s 19 godina pokrenuo tehnološki blog Mashable, Cashmore niti u najboljim snovima nije mogao očekivati da će ga 2012. godine magazin Time proglasiti jednom od sto najutjecajnih osoba na svijetu. Samo godinu i pol nakon osnivanja ove stranice, Mashable je već imao oko dva milijuna posjetitelja, a za kupovinu Mashablea jedno je vrijeme čak bio zainteresiran i CNN – spominjala se cifra od 200 milijuna dolara. Neki su mu mediji dali nadimak 'Brad Pitt blogosfere'.

Bobby Murphy – on je tehnološki direktor Snapchata koji je zajedno sa Spiegelom osnovao ovu kompaniju. Za njega kažu da se nikada ne uzrujava i da 'živi kao monah', a poznat je i po tome što nikada nije objavio niti jedan tvit.

Tracy Chou – softverska inženjerka zaposlena u Pintrestu jedna je od najmoćnijih žena tehnološke industrije. Na prošlogodišnjoj Grace Hopper konferenciji bila je tretirana poput rock zvijezde s kojom su se svi htjeli slikati. Stažirala je u Facebooku i Googleu, ali je naknadno odbila Facebookovu ponudu za stalnim zaposlenjem. Navršila je 27 godina te su mnogi uvjereni da je pred njom velika karijera i da će krenuti stopama Marisse Mayer, Sandy Sandberg i drugih najpopularnijih žena u IT svijetu.

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti