Native Instruments je svojom aplikacijom Traktor za iPad zauvijek promijenio svijet DJ-anja

Prije 40 godina, glavni 'alat' svakog DJ-a su bili gramofoni i vinili, danas je iPad i MP3. Iako se mnogi s ovim neće htjeti složiti, DJ danas dobiva posve novo značenje

Saša Fišter sasa@zimo.co | 25.02.2013. / 21:06

Native Instruments je svojom aplikacijom Traktor za iPad zauvijek promijenio svijet DJ-anja

Prije 40 godina, glavni 'alat' svakog DJ-a su bili gramofoni i vinili, danas je iPad i MP3. Iako se mnogi s ovim neće htjeti složiti, DJ danas dobiva posve novo značenje.

Nekad je pitch i start/stop gumb na gramofonu nudio DJ-ima nove mogućnosti u puštanju glazbe, od beatmatchanja pa sve do podešavanja pjesama na početak. Naravno, sve zajedno bilo je sinkronizirano nakon što su pjesme zasvirale.

Nakon gramofona došli su CD playeri koji su nudili slično iskustvo korištenja no glazbena biblioteka se sve više i brže povećavala. Kako je tehnologija napredovala tako su i CD playeri nudili sve više mogućnosti, loopanje, scratchanje, efekte i još mnogo toga.

Vrijeme CD-a je brzo prošlo zahvaljujući pojavi Napstera i MP3-a. Glazbeni kritičari često su za zub uzimali 'lošu' kvalitetu MP3-a, no izgleda kako je industrija prihvatila nove standarde. DJ-i su se sve češće pojavljivali na nastupima sa svojim laptopima zureći u ekrane i klikajući mišem. Nestali su gramofoni i CD-i, no pojavile su se nove stvari.

Jedna od tih stvari je svakako iPad koji DJ-ima nudi potpuno novi pristup glazbi, odnosno upravljanju istom. Neki se čak usude reći da više nisu DJ-i, jer je to sinonim za nešto posve drugo, možemo slobodno reći da se danas glazba pušta, miksa, remiksira i to sve u realnom vremenu. Ako ne znate o čemu govorim, u sljedećih nekoliko redaka će vam sve biti jasnije.

Screen Shot 2013-02-25 at 8.55.21 PM

Prije nekoliko dana, tvrtka poznata po izradi hardvera za DJ-e Native Instruments, objavila je novu iPad aplikaciju Traktor DJ koja pruža mogućnosti koje su dosad bile gotovo nezamislive.

Iako na prvi pogled aplikacija izgleda više kao igra za klince, kada malo bolje zavirite ispod površine, vidjet ćete kako se zapravo radi o vrlo moćnom alatu koji će zauvijek promijeniti način na koji 'DJ-i' puštaju glazbu. Prsti ruke oduvijek su bili vrlo važan dio glazbe, bilo da svirate instrument ili jednostavno tipkate po ekranu.

svijet DJ-a je zauvijek promijenjen.

S obzirom da iPad nudi multitouch, jasno je da su mogućnosti gotovo neograničene, a sve što razlikuje jedne od drugih je kreativa i mašta. Pjesme su postale samo loopovi za miksanje i stvaranje posve novih glazbenih dionica, a iPad alat pomoću kojeg svoju kreativu i energiju prenašamo publici.

O ovom postu neću previše ulaziti u samu dubinu mogućnosti jer je dio njih prikazan u videu ispod, a da je ovo budućnost govori činjenica da aplikaciju već koriste neki od najpoznatijih DJ-a na svijetu — Richie Hawtin.

Nakon što pogledate video ispod, shvatite ćete jednu stvar — svijet DJ-a je zauvijek promijenjen.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti