NATO širi djelovanje i na svemir

NATO širi svoje djelovanje i na svemir, petu operativnu zonu nakon kopna, mora, zraka i odnedavno cyber prostora, rekli su izvori iz Saveza.

M.V. | 19.11.2019. / 18:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

"Svemir je ključan za obranu saveza i za odvraćanje, za rano upozoravanje i za navigaciju", izjavio je u Bruxellesu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg prije nego je taj potez potvrdilo 29 država članica.

"Oko polovine od 2000 satelita u Zemljinoj orbiti pripada članicama NATO-a", dodao je. "NATO ne namjerava u svemir postavljati oružje", istaknuo je glavni tajnik. "No napadi na satelite zemalja članica mogli bi se smatrati provokacijom na koju bi trebalo odgovoriti", rekla je u utorak američka veleposlanica pri NATO-u Kay Bailey Hutchinson.

Članak 5. osnivačkog ugovora kaže da se napad na jednu članicu smatra napadom na cijeli Savez. To je jedno od najvažnijih načela NATO-a koje je dosad aktivirano samo jedanput, nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Članice su usuglasile proširenje zone djelovanja uoči sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu. Šefovi država i vlada sastat će se na samitu 3. i 4. prosinca u Londonu.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti