"Ne igramo se Boga": Kruže teorije zavjere o jednom tajanstvenom eksperimentu Rusije i Kine

Istraživanja kakva provode Rusi i Kinezi, a kakva su ranije provodili i Amerikanci "moraju poštivati jasne etičke kriterije – što god da se radi, ne smije nauditi ljudima koji žive na Zemlji"

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.12.2018. / 08:27

Aurora borealis (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Ionosfera je iznimno važna za globalnu komunikaciju - ionizirane čestice reflektiraju radiovalove poslane sa Zemlje i mogu ometati signale satelita te bi onaj tko kontrolira ovaj dio atmosfere mogao poremetiti sustav komunikacije svojih neprijatelja.

Upravo zbog toga je zajedničko eksperimentiranje u ionosferi kojeg su tijekom godine počeli Rusi i Kinezi odmah potaknulo brojne teorije zavjere na internetu.

Naime, iz bivšeg sovjetskog laboratorija Sura, udaljenog čak 9 sati istočno od Moskve, Rusi i Kinezi ispuštaju radiovalove visoke frekvencije u atmosferu koji u ionosferi zagrijavaju ione i tvore čestice plazme. Tijekom eksperimenta, a prema dostupnim informacijama, znanstvenici su tijekom 11 dana u lipnju izveli pet eksperimenata tijekom kojih su iznad ruskog neba lansirali radiovalove visoke frekvencije dovoljne da osvijetle za jedan mali grad.

Na ovom projektu surađuju znanstvenici s instituta za istraživanje potresa iz Pekinga i ruskog Radiophysical Research Institutea, a prema informacijama objavljenim u časopisu Earth and Planetary Physics, jedan je eksperiment podigao temperaturu u gornjem dijelu atmosfere za više od 100 stupnjeva, dok je drugi eksperiment izazvao "fizičke poremećaje veličine skoro 126 tisuća kvadratnih kilometara".

U razgovoru za kineske medije jedan je znanstvenik rekao : "Ne igramo se Boga. Nismo jedina zemlja koja surađuje s Rusima. Druge zemlje radile su slične stvari".

Iako ovakvi eksperimenti mogu zvučati zabrinjavajuće i opasno, oni za znanstvenike nisu neuobičajeni – američka vojska na Aljasci je u sklopu programa HAARP godinama provodila slična istraživanja.

Istraživanja kakva provode Rusi i Kinezi, a kakva su ranije provodili i Amerikanci "moraju poštivati jasne etičke kriterije – što god da se radi, ne smije nauditi ljudima koji žive na Zemlji", objasnio je vojni stručnjak za komunikaciju Gong Shuhong i dodao kako se ovo istraživanje provodi isključivo u znanstvene svrhe.

Izvor: Iflscience
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti