Ne izlaze samo Britanci iz Europske unije već i njihovi podaci

Britanski će podaci "napustiti" EU i biti preseljeni na američke servere, a time i lakše dostupni britanskim istražiteljima.

Martina Čizmić | 20.02.2020. / 10:17

Google tražilica
Tražilica Google (Foto: Foto: AFP)

Sa službenim izlaskom Velike Britanije iz Europske unije došlo je do nekih promjena. Tako je Google krenuo u svojevrsni Brexit britanskih podataka.

Naime, dosad su europska pravila (koja su se odnosila i na Veliku Britaniju) na poseban način štitila podatke Europljana. Među ostalim, svi podaci iz EU-a bili su pod ingerencijom EU-a i morali su biti skladišteni u EU-u.

Iz Googlea su međutim objavili kako će britanski podaci, malo-pomalo, biti prebačeni na američke servere i stavljeni pod američku jurisdikciju.

Kako piše Reuters, preseljenje britanskih podataka na američke servere ostavit će milijune privatnih podataka bez snažne zaštite europskih zakona, ali i učiniti ih lakše dostupnima britanskim istražiteljima i policiji.

Britanski će korisnici biti upoznati s preseljenjem u novim Uvjetima pružanja usluge, kako njihovi podaci budu prebacivani.

Iz Googlea su poručili kako se ništa neće promijeniti za korisnike jer se GDPR i dalje odnosi na te korisnike. No pitanje je koliko će dugo (i hoće li) Velika Britanija nastaviti koristiti GDPR nakon izlaska iz EU-a.

Za neke europske zakone već su poručili kako se neće primjenjivati na njihove građane. Primjerice, europska Direktiva o zaštiti autorskih prava, koju je britanska vlada jako zagovarala, neće se primjenjivati na britanske građane.

Iako je Google prva tvrtka koja se odlučila na preseljenje podataka britanskih korisnika, neće biti jedina. Mnoge će američke tvrtke u sljedećih nekoliko mjeseci iskoristiti priliku i britanske podatke preseliti izvan dohvata EU-a. Pitanje je samo kada i kako.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti