Ne nasjedajte na lažne e-mailove o povratu poreza!

Porezna uprava upozorava građane kojima stižu e-mailovi financijske naravi da ih izbrišu te s oprezom postupaju prema sumnjivim linkovima, osobito onima koji su označeni kao hitni.

Hina | 05.12.2022. / 12:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Porezna uprava RH u ponedjeljak je upozorila da je posljednjih dana primijećen povećan broj lažnih poruka (phishing)​ kojima se građani obavještavaju da im je stigao povrat poreza kroz sustav ePorezna.

Kako ističu, lažni mailovi imaju naslov Vaš zahtjev za automatski povrat poreza je odobren te se pretvaraju da dolaze iz sustava ePorezna, dok im je stvarna domena ​​porezna-uprava@eidurs-edavki.com. U mailu se također navodi da dolaze od Financijske uprave Republike Hrvatske, što ne postoji.

Porezna uprava moli građane da ne otvaraju te poveznice i da ne upisuju osobne podatke na lažnim internetskim stranicama/portalima. Napominju da je ispravna stranica/domena Porezne uprave https://www.porezna-uprava.hr/​.

Također, građane kojima stignu takve poruke mole da ih izbrišu te s oprezom postupaju prema sumnjivim linkovima, osobito onima s dozom hitnosti.

Za izbjegavanje budućih neugodnosti i mogućih kompromitacija savjetuju da građani izbjegavaju ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima, promjenu svih postojećih lozinki novima te korištenje drugačije, jače lozinke za svaki pojedini internetski servis, kao i da budu na oprezu kome šalju povjerljive poruke i podatke te pri otvaranju privitaka od nepoznatog pošiljatelja, zaključuje se u priopćenju.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti