Ne odlaze ljudi samo iz Hrvatske: Silicijskoj dolini prijeti "egzodus zaposlenika"

Zaljevsko područje San Francisca koje uključuje i Silicijsku dolinu centar je inovacije i tehnologija, no sve veći broj zaposlenika tehnoloških kompanija razmišlja o napuštanju ovog područja

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.04.2019. / 06:57

Silicijska dolina (Foto: Gulliver/Thinkstock) (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Kompanija Brunswick Group među zaposlenicima tehnoloških kompanija zaljevskog područja San Francisca, koji uključuje i Silicijsku dolinu provela je istraživanje o budućnosti tehnologije, ali i budućnosti ovog dijela SAD-a koje se smatra svjetskim centrom tehnologije i inovacija i na kojem svoje sjedište imaju brojne najveće kompanije na svijetu. Iako bi pomislili da barem u Silicijskoj dolini nema problema sa zapošljavanjem i da bi većina mladih inženjera i stručnjaka htjela tamo raditi, u posljednje vrijeme situacija se počela mijenjati te je i najvećim kompanijama sve teže pronaći nove zaposlenike.

U budućnosti taj bi proces mogao biti još i teži jer više od 40 posto zaposlenika tehnoloških kompanija starih između 18 i 34 godine tijekom sljedeće godine namjeravaju napustiti Silicijsku dolinu i svoju sreću potražiti u drugim dijelovima SAD-a, što su u Brunswicku nazvali "egzodusom". Također, o napuštanju Silicijske doline razmišlja i četvrtina sadašnjih zaposlenika koji imaju između 35 i 44 godine, a kao razlozi navode se, među inim, povećanje troškova života i sve veće prometne gužve.

AI (Foto: Getty Images) Odgovarate li algoritmu? Evo tko odlučuje o novim zaposlenicima u velikim kompanijama

Govoreći o budućnosti, skoro polovica ispitanih očekuje kako će se i druge regije konkurirati kao nova središta tehnoloških inovacija, pri čemu ozbiljnog konkurenta Silicijskoj dolini možemo očekivati tijekom sljedećih 5 godina - najveći broj ispitanih vjeruje da će to biti Kina. Ipak, tako nešto neće biti lako postići jer je ovo područje specifično po dvije stvari - po ljudima i kulturi. Kao dio takve kulture smatra se i nagrađivanje za velike ideje i inovacije - dok samo polovica američkih zaposlenika smatra da će biti nagrađena za velike ideje i inovacije, u ovom dijelu SAD-a skoro 70 zaposlenika smatra da će biti nagrađeni za svoja postignuća.

Od ostalih zanimljivosti istraživanja treba spomenuti i optimizam među tehnološkom zajednicom oko budućnosti te više od 50 posto ispitanih smatra da su najbolju dani Silicijske doline tek ispred njih, pri tome četvrtina trenutačne poslovne uvjete smatra odličnim, a 57 posto dobrim. Optimizam je baziran na činjenici što zaposlenici tehnoloških kompanija vjeruju da će proizvodi i inovacije imati pozitivan utjecaj na društvo, a kao sljedeću veliku stvar u tehnološkom razvoju 38 posto njih izdvojilo je umjetnu inteligenciju.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti