Ne pušite ni ne pijete, a znate li da i ovo može izazvati ovisnost?

Sugeriraju da bi konzumacija ovih namirnica mogla premašiti razine ovisnosti o pušenju i alkoholu kod odraslih osoba.

Hina | 31.10.2023. / 13:26

Žena uživa u slatkom i grickalicama, ilustracija
Žena uživa u slatkom i grickalicama, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Grickalice i slatkiši mogu izazvati sličnu ovisnost kao alkohol i cigarete, tvrde znanstvenici iz Brazila, Španjolske i Sjedinjenih Država.

Govoriti o prerađenoj brzoj hrani kao "supstanci koja izaziva ovisnost" moglo bi biti potrebno za rješavanje problema povezanih sa zdravljem, prema nalazima koje je objavio British Medical Journal (BMJ).

Potreba za time vjerojatno je najveća u zemljama u kojima su pretilost i povezane bolesti poput dijabetesa u porastu.

Ne samo da je prijavljena učestalost ovisnosti slična onoj o alkoholu i duhanu, nego je čak i nadmašuje kad je riječ o pretilima ili onima koji se prejedaju.

Žena uživa u slatkom i grickalicama, ilustracija Hoće li nakon alkohola i cigareta još neke namirnice dobiti oznaku "izaziva ovisnost"? Znanstvenici smatraju da bi morale

Znanstvenici su opisali razinu utvrđene ovisnosti o nezdravoj hrani kod djece, koja ne mogu legalno kupiti alkohol i obično su premladi za kupnju cigareta, kao "neviđenu". Sugeriraju da bi ona mogla premašiti razine ovisnosti o pušenju i alkoholu kod odraslih osoba.

Čini se da nezdrava hrana dovodi do navale dopamina, što je slično efektima nikotina i alkohola.

Čini se da industrijski proizvedena hrana s "visokom razinom rafiniranih ugljikohidrata ili dodanih masti, poput slatkiša i slanih grickalica" izaziva najgoru žudnju, prema podacima koji su prikupljeni za Yaleovu ljestvicu ovisnosti o hrani (YFAS).

Istraživanje objavljeno ranije ove godine procjenjuje da je svaki peti Britanac ovisan o brzoj hrani, dok je druga studija Sveučilišta Harvard pokazala da su žene sklonije ovisnosti o grickalicama nego muškarci.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti