Ne znate što se događa u gradu? Svratite na Noyrem

Noyrem je nova mrežna platforma na kojoj korisnici mogu istražiti događanja u svom gradu ili napraviti neki svoj događaj.

Martina Čizmić | 13.07.2017. / 16:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svima nam se dogodilo da smo došli u nepoznati grad i poželjeli saznati što se sve događa u tom gradu, gdje su dobri koncerti ili koje kazališne predstave igraju. To se dogodilo i mladom informatičaru Josipu Bugariji kad je iz Bibinja došao na studij u Rijeku.

Kad sam tek došao u Rijeku na studij, bio sam izgubljen u novoj okolini, ali uzbuđen jer sam u novom gradu. Za snalaženje u gradu koristio sam Google maps, koji me doveo do fakulteta i raznih drugih lokacija. Počeo sam se interesirati za zbivanja koja nisam mogao potražiti na Google karti i tu je počelo moje razmišljanje o izradi aplikacije u kojoj bi se na interaktivnoj karti mogli istražiti događaji, pojašnjava Josip, koji u slobodno vrijeme programira i proučava nove tehnologije vezane uz informatiku.

Rodila se ideja o platformi na kojoj korisnici mogu istražiti događanja u svom gradu, okolici i drugim mjestima ili napraviti neki svoj događaj. Nakon godinu dana rada nastao je Noyrem.

Ideju i kod Noyrema sam sam izradio, a od velike mi je pomoći bio prijatelj Mario Novak, osnivač "Onetiusa" koji je uvelike pridonio cijelom projektu. Raznim doprinosima pomogli su i kolege s fakulteta i prijatelji, ističe Josip.

Pronalaženje događaja na Noyremu vrlo je jednostavno, odabirom lokacije događaji se prikazuju na interaktivnoj karti. Svi korisnici mogu vidjeti događaje, a korisnici koji su prijavljeni sa svojim profilima na Facebooku mogu jednostavnim koracima i potpuno besplatno stvarati nove događaje poput koncerata, festivala, sportskih događaja i drugih vrsta događaja. Uz događaje korisnici također mogu izraditi i nekretnine, kao što su apartmani i ugostiteljski objekti.

Noyrem je prilagođen za rad na stolnim i prijenosnim računalima, ali i na mobilnim uređajima. U planu je i aplikacija za Android koja će omogućiti brži pristup na mobilnim uređajima.

Zanimljivo je kako je u projekt krenuo bez ikakva iskustva i znanja.

Istovremeno dok sam radio na projektu, učio sam i web-tehnologije. Naravno, zbog takvog pristupa često sam morao ispravljati greške u kodu koje bih napravio zbog manjka iskustva, priznaje Josip.

Iako je Josip još uvijek student Veleučilišta u Rijeci, ima zanimljivu poruku drugim mladim ljudima koji imaju ideju, ali ne znaju što dalje.

Mladima bih poručio da ako imaju neku ideju, pokažu ju svojim prijateljima i obitelji koji će im dati iskrene kritike i savjete. Ne smiju odustati ako im jedna osoba kaže da im se njihova ideja ne sviđa. Ako žele da njihova ideja izađe u svijet, trebaju imati volje za realizaciju i ne bojati se prepreka, jer do uspjeha se ne dolazi na lak način, poručuje na kraju Josip.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti