Nema kraja: Facebook ponovno uklonio mreže koje su širile dezinformacije o pandemiji

Meta navodi i da je suzbila još jednu operaciju koordiniranu iz Kine koja se koristila lažnim računima kako bi promicala lažnu informaciju.

Hina | 02.12.2021. / 08:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Meta, Facebookova matična kuća, priopćila je u srijedu da je maknula zlonamjerne mreže koje su se koristile raspravama o cjepivu kako bi uznemiravale stručnjake i unosile podjelu u društvo, što potvrđuje da dezinformiranje u vezi s pandemijom ne popušta.

 

Vrijeđali su liječnike, novinare i zastupnike nazivajući ih pristašama nacizma jer su promicali cijepljenje protiv COVID-19 i tvrdeći da bi obvezno cijepljenje dovelo do zdravstvene diktature, rekao je Mike Dvilyanski, ravnatelj za istragu prijetnja na konferenciji za novinare.

Smjerao je na mrežu povezanu s antivakserskim pokretom nazvanu "V_V" koju kalifornijska kompanija optužuje da vodi kampanju masovnog zastrašivanja i uznemiravanja istaknutih osoba u zdravstvu, medijima i u politici u Italiji i u Francuskoj.

Autori te operacije radili su koordinirano putem sustava za razmjenu poruka Telegrama, gdje su volonteri imali pristup popisima osoba koje su na meti i "formacijama" kako bi umakli Facebookovu automatskom otkrivanju.

Pritom su ostavljali komentare ispod poruka žrtava, umjesto objavljivanja sadržaja i mijenjali bi pojedina slova poput "vaxcinati" umjesto "vaccinati" za "cijepljene osobe" na talijanskom.

Meta navodi i da je suzbila još jednu operaciju koordiniranu iz Kine koja se koristila lažnim računima kako bi promicala lažnu informaciju.

Prenosili su poruke objavljene na profilu izmišljenog švicarskoj biologa o tome da Sjedinjene Države čine pritisak na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) kako bi odgovornost za koronavirus pripisala Kini.

Kineska državna glasila su zatim citirala tog lažnog biologa.

To je bilo poput zrcalne dvorane u kojoj se samo jedna lažna osoba odražavala u nedogled, napominje Meta u priopćenju.

Kalifornijska kompanija je utvrdila povezanost ove operacije i zaposlenika kineske tvrtke za računalnu sigurnost Sichuan Silence Information Technology Co. kao i osoba povezanih s drugim kineskim tvrtkama u svijetu specijaliziranim za infrastrukturu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti