Nema više anonimno: Želite objaviti politički oglas na Facebooku? Morat ćete otkriti svoj identitet i lokaciju

Iako je najavljeno još u listopadu, tek se sad uvodi provjera oglašivača.

Martina Čizmić | 07.04.2018. / 08:01

Facebook (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Društvena mreža Facebook koja je do grla u problemima, objavila je u petak niz mjera za bolju kontrolu oglasa, napose političkih i nekih najposjećenijih stranica na toj mreži.

Od danas će se provjeravati svaki oglašivač koji želi objaviti politički oglas ili se baviti nekom važnom društvenom temom. Da bi ih se moglo provjeriti, oglašivači će morati potvrditi svoj identitet i lokaciju, napisao je na Facebooku vlasnik kompanije Mark Zuckerberg, optužen da se nedovoljno bori s političkim manipulacijama.

Facebook sve češće govori o toj temi i o svom upravljanju osobnim podatcima pošto je podatke oko 87 milijuna svojih korisnika podijelio s tvrtkom Cambridge Analyticom.

Zuckerberg idućeg tjedna treba o tome svjedočiti u američkom Kongresu.

Grupacija kaže da radi na popisu "važnih tema" koje odgovaraju toj definiciji.

Oglašivači neće moći objavljivati svoje poruke ne budu li se podvrgnuli tom procesu, dodao je.

Facebook je još u listopadu najavio da će provjeravati oglašivače koji objavljuju "izborne" oglase, po definiciji koja vrijedi u SAD-u, odnosno u kojima se izravno spominje neki kandidat a objavljuju se malo prije održavanja izbora.

Ovaj put kaže da će ići dalje i provjeravati svakog oglašivača u čijim se porukama govori o važnim političkim "pitanjima" o kojima se u društvu "vode rasprave", navodi grupacija na blogu, ustvrdivši da tako želi "odgovoriti na upletanje u izbore".

Uz oglašivače Facebook će jednakoj provjeri podvrgnuti i sve koji upravljaju stranicama Facebooka "s većim brojem" pretplatnika kako bi ograničio upotrebu lažnih računa koji se poglavito koriste radi političke manipulacije.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti