Prošli tjedan Apple je predstavio nove gadgete - dva nova modela Apple Watcha, novi iPad i iPad Air, a korisnike svojih uređaja razveselili su i novim verzijama operativnih sustava. Zanimljivo je, naglasio je jučer u razgovoru za medije prvi čovjek kompanije Tim Cook, da su svi ti novi gadgeti, kao i novi softver, napravljeni bez kašnjenja unatoč činjenici da je većina zaposlenika radila od kuće.

Na Bloombergu kažu kako je Cook impresioniran sposobnošću zaposlenika da rade s udaljenog mjesta te, kada je posao u pitanju, ne vjeruje da će se Apple vratiti na staro. S obzirom na to kakva je situacija s koronavirusom u svijetu, jasno je kako mnoge kompanije i dalje ustraju na radu od kuće (naravno, za zanimanja koja je to moguće), no jednom kada se situacija vrati u prijašnje stanje, ne treba očekivati da će se svi zaposlenici vratiti u urede. Nakon iskustva iz proteklih nekoliko mjeseci, u isto je uvjeren i Tim Cook. On se sada uvjerio da se posao može odlično obavljati i virtualno te, iako će se dio zaposlenika u potpunosti vratiti u urede, neki će nastaviti s hibridnim radom (dio u uredu, dio će raditi od kuće), dok će neki u potpunosti prebaciti posao u kućni ured.

Oko 10 do 15 posto zaposlenika već se vratilo u Appleove urede, a vjeruje kako će se većina njih vratiti u kampus tijekom sljedeće godine (očigledno Cook očekuje da će do tada pandemija popustiti - imunitetom krda ili pojavom cjepiva). Ipak, svjestan je da stvari nisu iste ako osobe nisu u uredima jer se s druženjima i zajedničkim sastancima potiče kreativnost među zaposlenicima, zbog čega se hibridni model rada čini boljim.

Dok je Cook pun hvale za udaljeni rad, šef Netflixa Reed Hastings nedavno je rekao kako je rad od kuće negativan, a s njim se slaže i Jamie Dimon iz JP Morgan Chase & Co, koji je upozorio na dugotrajne štete za zaposlenike ako se uskoro ne vrate u urede.

Izvor: Bloomberg