Neočekivano otkriće astronoma: Na samo 1900 svjetlosnih godina od Zemlje skriva se ogromna crna rupa

Astronomi su otkrili najmasovniju crnu rupu u našoj galaksiji, koja se skriva u blizini Zemlje.

Branimir Vorša | 18.04.2024. / 14:41

Crna rupa i zvijezda pratilja, ilustracija
Crna rupa i zvijezda pratilja, ilustracija (Foto: ESO/L. Calçada)

Kozmički gledano na korak od nas, astronomi su naišli na nevjerojatno otkriće. Ušuškana u zviježđu Aquila, na samo 1900 svjetlosnih godina od Zemlje, nalazi se Gaia BH3, crna rupa zapanjujućih razmjera.

Sa nevjerojatnom 33 puta većom masom od Sunca, Gaia BH3 je najmasivnija crna rupa zvjezdane mase ikada identificirana u našoj galaksiji. Ono što je posebno intrigantno jest njezina skromna priroda i tiho kruženje oko zvijezde pratilje, bez privlačenja pažnje na sebe.

To je vrsta otkrića koja se napravi jednom u životu znanstvenika, primjećuje astronom Pasquale Panuzzo iz francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja i član kolaboracije Gaia, izražavajući iznenađenje koje dijeli i šira astronomska zajednica.

Crna rupa, ilustracija Astronomi pronašli najsjajniji objekt u svemiru, a hrani ga najbrže rastuća gigantska crna rupa

Crne rupe zvjezdane mase, rođene iz ostataka eksplozija supernove masivnih zvijezda, obično se su veličine oko 65 puta veće od Sunčeve mase. Unatoč procjenama koje sugeriraju da bi ih u Mliječnoj stazi moglo biti do 100 milijuna, one su i dalje nedostižne zbog nedostatka vidljive svjetlosne emisije.

Astronomi se oslanjaju na neizravne metode za otkrivanje tih kozmičkih enigmi, često promatrajući osebujna kretanja obližnjih zvijezda uhvaćenih u zamku gravitacije crne rupe. Gaia, svemirski opservatorij koji pedantno mapira zvijezde Mliječne staze, igra ključnu ulogu u toj potrazi.

Djelujući od 2013. godine, Gaijina precizna mjerenja pružaju neprocjenjive uvide u svemir. Iako se četvrta po redu objava podataka još uvijek čeka, otkriće Gaie BH3 bilo je previše značajno da bi se prešutjelo, što je potaknulo astronome da objelodane svoja otkrića i prije roka, što je i učinjeno objavom istraživanja u časopisu Astronomy & Astrophysics.

Binarni sustav koji se sastoji od Gaie BH3 i njezine prateće zvijezde nudi tragove za podrijetlo crne rupe. Posebne karakteristike zvijezde, uključujući njezinu starost i elementarni sastav, sugeriraju složenu kozmičku povijest koja je kulminirala stvaranjem te ogromne crne rupe.

Crna rupa, ilustracija Pronađena najstarija crna rupa, rođena u praskozorju svemira, no njezina veličina zapanjila je astronome

Modeli sugeriraju da je niska metalnost zvijezde odigrala ključnu ulogu u njezinoj evoluciji, utirući put za stvaranje crne rupe tako nevjerojatnih razmjera.

Dok astronomi željno iščekuju daljnja otkrića iz Gaiinih nadolazećih objava podataka, otkriće Gaie BH3 služi kao primamljiv pregled kozmičkih čuda koja tek treba otkriti.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti