Nesagledive posljedice za korisnike i tvrtke: Zuckerbergova tvrtka prijeti povlačenjem Facebooka i Instagrama iz EU-a

Iako je teško vjerovati da bi Facebook i Instagram mogli biti nedostupni u zemljama Europske unije, iz Fejsa nisu odbacili tu mogućnost.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.09.2020. / 07:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Irska komisija za zaštitu podataka prošli je mjesec donijela odluku prema kojoj Facebook više ne bi smio privatne podatke svojih korisnika iz Europske unije transferirati u SAD, već bi ih trebao držati na serverima u EU-u, zbog straha da te podatke nadzire američka vlada. Ako zaista dođe do primjene te odluke, objasnili su u tužbi koju je Facebook podnio Visokom sudu u Irskoj, posljedice za korisnike i brojne tvrtke u Europi mogle bi biti nesagledive.

Mark Zuckerberg Facebook čeka odluku europskog regulatornog tijela koja bi mogla promijeniti sve: "Osjetit će je čitava transatlantska ekonomija"

Naime, prema toj tužbi koju je podnijela Facebookova šefica zaštite podataka u Irskoj Yvonne Cunnane, u slučaju zabrane prijenosa podataka nije jasno kako bi u takvim uvjetima mogli nastaviti s pružanjem usluga poput Facebooka i Instagrama u Europskoj uniji. Ukratko, to bi značilo povlačenje tih dviju popularnih društvenih mreža s više od 400 milijuna europskih korisnika iz EU-a, a posebno je naglasila kako su, zahvaljujući tim mrežama, europske kompanije ostvarile prihode od oko 208 milijardi eura.

Osim upozorenja o potencijalnom napuštanju EU-a, iz Facebooka su u tužbi kritizirali i irsku povjerenicu za zaštitu osobnih podataka Helen Dixon te smatraju nevjerojatnim da je tako veliku odluku donijela samo jedna osoba. Također, ističu i kako su dobili rok od samo tri tjedna da odgovore na tu odluku te podsjećaju da i brojne druge američke tehnološke kompanije koriste iste metode prebacivanja podataka na servere u SAD-u, no Dixon je izdvojila samo Facebook i donijela odluku koja se odnosi samo na Zuckerbergovu kompaniju.

Prazna prijetnja koje se neće ostvariti

To ostavlja dojam da se Facebook ne tretira jednako, napisala je u tužbi Cunnane objasnivši da se tako nešto neće dobro odraziti na slobodno tržište i kompetitivnost jer se čini kako država ima jedno pravilo za Facebook, a druga pravila za ostale kompanije koje rade isto.

U komentaru za medije iz Facebooka su naknadno objasnili kako najava potencijalnog povlačenja iz EU-a nije prijetnja kojom žele izvršiti pritisak na regulatorna tijela da promijene svoju odluku, no naglašavaju kako se kompanija za rad svojih servisa oslanja na prijenos podataka između EU-a i SAD-a. Ako nema tog prijenosa podataka, neće moći ni nuditi svoje usluge korisnicima u Europskoj uniji.

Slika nije dostupna Zagovaratelji privatnosti neće biti oduševljeni: Facebook kreće s testiranjem naočala s kamerom u javnosti

Facebooku je važan protok podataka o njegovim korisnicima kako bi im mogao bolje plasirati ciljane oglase na čemu, naravno, zarađuju, a kada bi se taj protok podataka poremetio, to bi utjecalo na prihode kompanije, objasnili su na Viceu zašto su iz Facebooka tako oštro reagirali na odluku o zabrani prebacivanja podatka na američke servere. Ipak, prema stručnjaku za privatnost sa Sveučilišta u Londonu, Facebookov ultimatum predstavlja samo "praznu prijetnju" te smatra kako je najava povlačenja kompanije s europskog tržišta apsurdna i nitko u nju neće povjerovati.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti