Facebook čeka odluku europskog regulatornog tijela koja bi mogla promijeniti sve: "Osjetit će je čitava transatlantska ekonomija"

Facebook će uskoro morati prekinuti prebacivati podatke svojih europskih korisnika u SAD, jer trenutne procedure tog giganta društvenih mreža nisu u skaldu s europskim zakonom.

Branimir Vorša | 10.09.2020. / 15:24

Mark Zuckerberg (Foto: AFP)

Facebook bi se mogao naći u problemima jer bi mu europski sud mogao naložiti da sve podatke europskih korisnika čuva u - Europi.

Još ranije u kolovozu priopćeno im je da način na koji oni prebacuju podatke u SAD provjerava irsko regulatorno tijelo. Sad je u službenoj izjavi Facebookov glavni lobijist Nick Clegg potvrdio očekivanu odluku Irske, rekavši da će ta odluka osjetiti na čitavoj transatlanstkoj ekonomiji.

Nedostatak sigurnoih, pouzdanih i legalnih međunarodnih prijenosa podataka oštetilo bi ekonomiju i naštetilo rastu poslovanja baziranih na prikupljanju podataka u EU. Mi ćemo nastaviti prenositi podatke u skladu s nedavnom odlukom CJEU-a dok ne dobijemo daljnje smjernice, pojasnio je Clegg.

Slika nije dostupna Europski sud zakomplicirao razmjenu podataka između SAD-a i EU

Twitter, ilustracija EU traži od velikih internetskih platformi da pojačaju borbu protiv lažnih vijesti

Facebook još ima mogućnost prezentirati slučaj i irskom povjereniku za zaštitu podataka prije konačne odluke, no ta odluka će vjerojatno značiti presedan u tome kako će se ubuduće podaci vrijedni milijarde eura obrađivati i prebacivati u SAD.

Ta će odluka možda natjerati i druge tehnološke divove poput Googlea da razmisle o slanju podataka iz EU u SAD. Podsjetimo, najviši europski sud je u srpnju presudio da SAD ne štite pravo na privatnost Europljana na adekvatan način, nakon što je otkriveno da američke sigurnosne službe imaju pristup tim podacima.

Facebook svjesno krši zakon još od 2013. godine. Sad se čini da ni povjerenik za zaštitu podataka više ne može zanijekati to da su međunarodni prijenosi podataka Facebooka utemeljeni na pijesku, rekao je za Politico Max Schremms, borac za privatnost koji je podnio i prvu pritužbu protiv Facebooka.

Očekivana odluka povezana je s takozvanom standardnom ugovornom klauzulom, odnosno kompleksnim legalnim mehanizmima koji omogućuju kompanijama da sele podatke iz EU u druge dijelove svijeta.

Te su klauzule spomenutom odlukom najvišeg europskog suda u srpnju došle u pitanje.

Zbog te odluke suda da prebacivanje podataka iz EU u SAD više nije legalno, službeni Dublin je požurio s inicijativom za što prije donošenje odluke irskog regulatornog tijela, obzirom da je europsko sjedište Facebooka u Irskoj i da će se ta odluka odnositi na čitavu EU, rekao je za Politico neimenovani izvor koji je dobro upućen u slučaj.

Očekuje se da bi konačna odluka mogla pasti do listopada, no nije isključeno i da bude odgođena.

Glasnogovornik Facebooka Matt Sanders poručio je da će Facebook dodati nove mjere zaštite privatnosti podataka, uključujući i šifriranje podataka, a sve kako bi se zadovoljio europski zakon.

Pravni stručnjaci pak smatraju da ni takve nove mjere neće pomoći Facebooku, a sam irski povjerenik za zaštitu podataka odbio je komentirati slučaj.

Izvor: Politico

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti