Neslavan kraj Muskova projekta prijevoza budućnosti

Od velikih najava razvoja Hyperloopa, barem za sada, neće biti ništa te je cijev namijenjena testiranju rastavljena, a na njenom mjestu napravit će se parkiralište.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.11.2022. / 08:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedna od brojnih vizija Elona Muska odnosi se i na Hyperloop, transport budućnosti koji bi mogao potpuno revolucionarizirati način putovanja i povezivanja udaljenih mjesta. Baziran je na magnetskoj levitaciji i vakuumskim cijevima kroz koje bi velikim brzinama trebale prolaziti kapsule koje prevoze ljude.

Slika nije dostupna Virgin Hyperloop otpustio skoro polovicu zaposlenika i odustao od revolucionarnog prijevoza putnika

Teoretski riječ je o brzinama od oko 1000 km/h, što znači da bi ovakav sustav jednom mogao zamijeniti putovanja zrakoplovima, barem na istim kontinentima, no pitanje je kako će se taj sustav prijevoza razvijati u budućnosti.

Ako ćemo suditi prema prvom Muskovom prototipu Hyperloopa, ne baš dobro. Naime, prije nekoliko godina postavljen je nadzemni tunel, odnosno cijev za testiranje ovog sustava prijevoza dugačak oko 1,6 km u blizini SpaceX-ova sjedišta u Hawthroneu u Kaliforniji.

Ovaj tunel, kako su to slikovito opisali na The Vergeu, trebao je predstavljati “demonstraciju Muskove vizije”. Nakon što je 2018. predstavljen, bio je namijenjen za natjecanja studenata koji su u njemu mogli testirati svoje kapsule, a tada je Musk najavio kako 2019. možemo očekivati puno duži tunel duljine oko 10 km koji će imati i zavoje.

Koliko je napredovala ta Muskova vizija najbolje pokazuje prostor na kojem je 2018. godine postavljena prva cijev za testiranje Hyperloopa. Naime, kako su ovaj tjedan objavili mediji, taj je nadzemni tunel rastavljen i uklonjen. Umjesto njega, na tom mjestu planirano je - parkiralište.

Elon Musk (Foto: AFP) Muskov sustav tunela za prijevoz mogao bi zaživjeti u Las Vegasu već sljedeće godine?

Musk je s vremenom svoj fokus od nadzemnih cijevi za brzi prijevoz prebacio na podzemne tunele te je osnovao kompaniju za bušenje i izgradnju tunela The Boring Company. No ti tuneli nisu napravljeni kako bi se u njima prevozile Hyperloop kapsule, već - Teslini automobili. Muskova kompanija već je izbušila takve tunele u Las Vegasu te imaju ambicije napraviti ih i u drugim američkim gradovima.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti