Nešto se zanimljivo događa na samom Sjevernom polu, a znanstvenici još ne znaju kakve će dugoročne posljedice biti

Znanstvenici umiruju situaciju ističući kako nije toliko neobično da takva jedna struja promjeni smjer.

Martina Čizmić | 05.04.2024. / 12:18

Zemlja (Foto: Getty Images)

Nešto se čudno događa na Zemljinu Sjevernom polu. Kakve bi posljedice to moglo imati na čovječanstvo, još ne znaju ni znanstvenici.

Naime, znanstvenici su otkrili kako se velika struja cirkulirajućeg zraka, poznata kao arktički polarni vrtlog, promijenila. Točnije promijenila je smjer kretanja i sad se vrti - unatrag. Vjetrovi unutar te struje umjesto na zapad sad pušu na istok, a znanstvenici ne znaju kako će ta promjena utjecati na vremenske prilike u sljedećim mjesecima.

Ipak, znanstvenici umiruju situaciju ističući kako nije toliko neobično da takva struja promjeni smjer.

Kako objašnjavaju, tijekom ljetnih mjeseci na Zemljinoj sjevernoj polutki cirkulirajući vjetrovi ovog vrtloga usporavaju se i počinju okretati prema istoku (u smjeru kazaljke na satu oko Arktika). I takve promjene nemaju utjecaj na vremenske prilike. No kad se smjer kretanja struje prekrene sa zapada na istok tijekom zimskih mjeseci, to donosi znatne promjene.

Slika nije dostupna Polarni vorteks na vratima: Prijete li Europi niske temperature i visoki snjegovi?

Klimatska znanstvenica Amy Butler iz američke NOAA (National Oceanical and Athmospheric Administration) ističe kako je val topline koji smo zabilježili u Europi u ožujku vjerojatno posljedica te promjene smjera.

Objasnila je kako se polarni vrtlog nalazi u stratosferi, koja počinje na oko 6 do 20 kilometara iznad površine planeta i doseže otprilike 50 kilometara. Dok je većina vremenskih prilika koje doživljavamo karakteristika troposfere ispod nje, ekstremni stratosferski vjetrovi do 250 km/h drže džep hladnog zraka zarobljenim iznad Sjevernog pola.

Međutim, ponekad atmosferski valovi koji se još i nazivaju Rossbyjevi valovi guraju prema gore i oslabljuju polarni vrtlog, što uzrokuje izlijevanje dijela tog hladnog zraka. Ovo je poznato kao događaj iznenadnog stratosferskog zagrijavanja, koji može dovesti do hladnoće na tlu, ali ne uvijek.

Znanstvenici su već primijetili da zbog promjene smjera kretanja vjetrova raste razina ozona iznad Arktika, i to najveći otkako se mjeri za ožujak. No, uvjereni su da će se razine ozona vratiti u normalu kako se vjetrovi vrate u "normalan" smjer kretanja.

Međutim, upozoravaju i kako još uvijek nije jasno kao će ta promjena smjera kretanja polarnog vrtloga izgledati u budućnosti, s obzirom na to da je svijet sve topliji.

Izvor: Climate.gov

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti