Nevjerojatno: Evo kako su kriminalci nadmudrili policiju!

Sadržaj s pametnih telefona i tableta koje je policija zaplijenila kriminalcima i držala kao dokazni materijal u postajama, kriminalci su uspjeli izbrisati na daljinu i tako uništili dokaze

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.10.2014. / 09:17

Nevjerojatno: Evo kako su kriminalci nadmudrili policiju!

Sigurnosni stručnjaci savjetuju svim korisnicima pametnih telefona korištenje opcija za praćenje telefona i zaključavanje, odnosno brisanje sadržaja s telefona kako bi, u slučaju krađe, mogli pronaći telefon ili ukloniti sav sadržaj koji je na njemu pohranjen. No, osim korisnicima koji su izgubili ili su im telefoni ukradeni, opcija brisanja sadržaja pokazala se naročito korisna i – kriminalcima. Naime, iz više policijskih postaja u Velikoj Britaniji novinarima BBC-a priznali su kako su kriminalci uspjeli izbrisati sadržaj sa zaplijenjenih telefona na kojima se nalazio dokazni materijal za neke slučajeve.

Samo u policijskoj postaji u Dorsetu u roku od godine dana izbrisano je čak šest pametnih telefona, a glasnogovornica ove policijske postaje priznaje da ne znaju na koji su način kriminalci uspjeli izbrisati dokaze s ovih uređaja. 'Ako uređaj ima signal, teoretski ga je moguće izbrisati na daljinu', komentirao je za BBC stručnjak za digitalnu forenziku Ken Munro iz Pen Test Partnersa. U policijskoj postaji u Derbyshireu također su nedavno otkrili da je sadržaj s pametnog telefona kojeg su zaplijenili kao dokazni materijal u jednom slučaju izbrisan nakon što je zaplijenjen, no napominju kako su i bez toga imali dovoljno dokaza u tom slučaju tako da to ipak nije previše utjecalo na konačni rezultat istrage. Sličnih su problema imali i u policijskoj postaji u Clevelandu u kojoj je netko također izbrisao sadržaj sa zaplijenjenog telefona, a zanimljivo je da policajci ne znaju je li to utjecalo na istragu zato što 'nisu znali što se nalazi na telefonu', odnosno ne znaju je li na njemu bilo kakvih važnih dokaza jer su svi izbrisani prije nego su pregledali sadržaj.

Ken Munro kaže da postoji rješenje protiv brisanja sadržaja s telefona, tableta i prijenosnih računala – kada njegova kompanija preuzme telefon ili tablet za digitalnu forenziku oni ga odmah stave u posebnu torbu zaštićenu od radijskih frekvencija ili, ako na vrijeme ne stignu na mjesto događaja, klijentima savjetuju da uređaje stave u mikrovalnu pećnicu za koju kaže da je prilično učinkovita u zaštiti od mobilnog signala, samo je, naravno, ne smiju upaliti. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti