Nevjerojatno: Superračunalo u nuklearnom postrojenju iskoristili za rudarenje bitcoina

Znanstvenici su htjeli iskoristiti jedno od najjačih ruskih superračunala za rudarenje bitcoina i brzu zaradu – odmah su uhićeni

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.02.2018. / 06:49

Nuklearno postrojenje u Rusiji, ilustracija (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U nuklearnom postrojenju u Sarovu nastala je ruska prva nuklearna bomba tijekom hladnog rada i vladavine Staljina, a i danas je ovaj grad iznimno važan za ruske nuklearne planove te čak nije niti upisan na nekim kartama, dok su za dolazak u Sarov i dalje potrebne posebne dozvole.

U postrojenju je zaposleno oko 20 tisuća znanstvenika te je u njemu smješteno jedno od najjačih superračunala u Rusiji potrebno za izvršavanje brojnih složenih operacija, a zbog sigurnosti i zaštite od kibernetičkih napada i hakera, ono nije niti povezano s internetom.

Prema nedavnom izvještaju ruskih medija, znanstvenici iz Sarova pokušali su, vjerovali ili ne, ovo računalo iskoristiti za – rudarenje bitcoina.

Ova kriptovaluta ne ovisi o nekom centraliziranom računalnom sustavu, već iskorištava procesorsku snagu računala brojnih korisnika koji ovakvim rudarenjem mogu zaraditi novac, odnosno bitcoine.

Bitcoin (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Dok se ranije moglo bez problema rudariti s osobnim računalima i zaraditi velike količine te kriptovalute, danas su za rudarenja potrebna iznimno snažna računala te velika količina energije, a kako je vrijednost bitcoina posljednjih mjeseci smanjena za nekoliko tisuća dolara, zarada više nije velika kao tijekom prošle godine.

Ako se možete koristiti nečijim računalom i imate pristup električnoj energiji čije račune nećete vi platiti, rudarenje bitcoina itekako se može isplatiti, no ako pritom koristite rusko superračunalo u nuklearnom postrojenju, jasno je kako takav scenarij nema sretan završetak.

Kada su se ruski znanstvenici povezali s internetom i krenuli rudariti, o tome je odmah obaviješten sigurnosni odjel nuklearnog centra u Sarovu – oni su brzo uhićeni te je protiv njih pokrenut kriminalni postupak. Više detalja o ovom slučaju trenutno nije poznato, ali nakon uhićenja znanstvenika jasno je, ako je netko u Sarovu imao slične sulude ideje o iskorištavanju superračunala za rudarenje i brzu zaradu, sigurno je odustao od tih ideja.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti