NFT ludnica se nastavlja: Digitalni novinski članak prodan za nevjerojatnih pola milijuna dolara

Virtualni predmet, a zapravo se radi o računalnom zapisu, može se prodati ili zamijeniti zajedno s potvrdom o autentičnosti.

Hina | 26.03.2021. / 09:55

Digitalni mediji (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Kolumnist New York Timesa u četvrtak je prodao jedan od svojih digitalnih članaka za 563.000 dolara što je zadnji u nizu primjera pomame za jedinstvenim digitalnim proizvodima koje kolekcionari grabe.

Cilj članka Kevena Roosea pod nazivom "Kupite ovaj komentar na blockchainu" bio je testirati tržište i utvrditi kakvi se jedinstveni digitalni zapisi mogu prodati kao tzv. nezamjenjivi digitalni tokeni (NFT).

NFT je digitalni 'predmet' poput crteža, glazbe, fotografije ili videa s potvrdom o autentičnosti stvoren 'blockchain' tehnologijom. Smatra se da je autetničnost iza koje stoje računalne mreže neprobojna.

Virtualni predmet, a zapravo se radi o računalnom zapisu, može se prodati ili zamijeniti zajedno s potvrdom o autentičnosti.

NFT-ovi su postali popularni proteklih mjeseci kad su se bogati kolekcionari u jeku pandemije okrenuli digitalnom tržištu.

U ponedjeljak je prva poruka stavljena na Twitter prodana za 2,9 milijuna dolara, a radi se o poruci osnivača Twittera Jacka Dorseya.

Početkom mjeseca digitalni kolaž američkog umjetnika Beeplea prodan je putem dražbovne kuće Christie's za 69,3 milijna dolara.

Na kraju 24 satnog nadmetanja za članak NYT-a kolekcionar pod imenom Farzin kupio ga je za 350 Ethereuma, kriptovalute, protuvrijednosti 563.000 dolara.

Roose je najavio da će, nakon što se podmire troškovi platforme Foundation na kojoj je tekst prodan, novac biti preusmjeren u dobrotvorne organizacije koje podupire New York Times.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti