Ni Gates ni Jobs svojoj djeci nisu dopuštali nekontrolirano korištenje tehnologije

Neki od glavnih igrača u IT industriji svojoj djeci nisu dopuštali korištenje te iste tehnologije.

Martina Čizmić | 05.11.2017. / 19:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Digitalne vještine u današnje vrijeme više nisu ništa neobično, već se smatraju nužnim vještinama za normalan život. I dok su starije generacije morale sustavno učiti i razvijati svoje digitalne vještine, nove generacije rođene su u svijetu u kojem je tehnologija neizbježna. Za njih su digitalne vještine nešto što prirodno razvijaju, baš kao što razvijaju jezik ili društvene vještine.

No, psiholozi upozoravaju kako previše druženja s tehnologijom baš i nije zdravo. Pogotovo kad su u pitanju tinejdžeri.

Istraživači su otkrili kako često korištenje društvenih mreža kod učenika osmog razreda povećava rizik za razvoj depresije za čak 27 posto. Gotovo nevjerojatno zvuči, ali djeca koja koriste pametne telefone više od tri sata dnevno ulaze u rizičnu skupinu koja je češće sklona samoubojstvu.

Pametne uređaje danas je gotovo nemoguće izbjeći. Djeca od najranije dobi odrastaju s njima i često im je prirodnije "listati" po tabletu nego po knjizi.

Zato je zanimljivo istaknuti kako neki od glavnih igrača u IT industriji svojoj djeci nisu dopuštali korištenje te iste tehnologije.

Bill Gates svojoj je kćeri ograničio vrijeme koje može provoditi pred računalom kad je primijetio da pretjerano igra videoigre. Osim toga, njegova djeca nisu imala mobilne telefone dok nisu navršila 14 godina.

Za usporedbu, danas djeca dobivaju pametni telefon u prosjeku s 10 godina.

Ni tvorac uređaja koji je promijenio naš svijet, iPhonea, Steve Jobs nije dopuštao svojoj djeci da koriste najnoviju tehnologiju. Tako njegova djeca nisu smjela isprobati najnovije iPhone ili iPade koje je Apple predstavljao ostatku svijeta.

Kako bi Gates i Jobs danas postupili, teško je reći. Njihova su djeca odrasla, a tehnologija se u međuvremenu promijenila i uvukla u sve pore naših života.

No, današnji će roditelji morati pronaći osjetljivu ravnotežu između zdravlja njihove djece i držanja koraka sa zahtjevima modernog života i novih tehnologija.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti