Nije brz, ali je uporan: NASA-in rover Perseverance u prvoj vožnji po Marsu prešao 6,5 metara u pola sata

Očekuje se da će Perseverance proučavati površinu Marsa najmanje dvije godine radi istraživanja klime i geologije te prikupljanja uzoraka stijena i tla.

Hina | 06.03.2021. / 10:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 NASA-in rover Perseverance prvi se put kretao Crvenim planetom prevalivši put od 6,5 metara u 33 minute, priopćila je američka svemirska agencija u petak.

Kratkim putovanjem testirana je mobilnost u svrhu provjere sustava rovera. NASA planira da se u sklopu znanstvenih istraživanja Perseverance kreće po površini Marsa prelazeći put od 200 ili više metara.

Slika nije dostupna Rover s kojim je NASA osvojila Mars pokreće procesor koji je Apple koristio u svojim računalima prije više od 20 godina

Slika nije dostupna NASA-in rover Perseverance snimio i poslao nevjerojatne fotografije panorame kratera Jezero na Marsu

Rover se pomaknuo četiri metra unaprijed, okrenuo ulijevo i potom unazad za 2,5 metra kako bi se privremeno parkirao.

Roverov pogon na šest kotača je odlično reagirao, rekla je Anais Zarifian, NASA-ina inženjerka. Sada smo uvjereni da nas naš pogonski sustav, spreman za vožnju, može odvesti kamo god nas znanost uputi u sljedeće dvije godine.

Rover, težak oko 1.000 kilograma i veličine malog automobila, spustio se na Mars prilikom rizičnog slijetanja 18. veljače, nakon 480 milijuna kilometara dugog putovanja kroz svemir.

Očekuje se da će Perseverance proučavati površinu Marsa najmanje dvije godine radi istraživanja klime i geologije te prikupljanja uzoraka stijena i tla.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti