Predviđena vrijednost 2,5 bilijuna dolara: U ovu se kompaniju najviše isplati ulagati

Vrijednost Amazona približava se bilijunu dolara, a predviđanja nekih analitičara govore kako bi vrijednost kompanije za šest godine mogla doseći 2,5 bilijuna dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.08.2018. / 12:07

Amazon (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon što je Apple probio led i ostvario povijesnu tržišnu vrijednost od bilijun dolara, čini se kako u budućnosti možemo očekivati nove bilijunaše – kako smo nedavno pisali, analitičari vjeruju kako je Appleovim stopama krenuo i Amazon. Vrijednost Bezosove kompanije veća je od 900 milijardi dolara i sigurnim koracima grabi prema bilijunu, a dugoročne prognoze još su bolje za najbogatijeg čovjeka na svijetu te bi njegova kompanija uskoro mogla skinuti Apple s pozicije najvrjednije firme na svijetu.

Tržišni analitičar Rob Sanderson u nedavnom je razgovoru za CNBC rekao kako je trenutno ulaganje u Amazon najbolja dugoročna investicija te je podigao procijenjenu vrijednost dionice Bezosove kompanije s 1840 dolara na više od 2200 dolara. On smatra kako će dionice i vrijednost Amazona nastaviti rasti tijekom sljedećih godina, a za šest godina tržišna vrijednost kompanije mogla bi doseći nestvarnih 2,5 bilijuna dolara.

Vrijednost će rasti ponajviše na krilima cloud odjela (Amazon Web Services – AWS) te bi samo taj odjel tada mogao vrijediti više od trenutne vrijednosti cijele kompanije – 2024. tako bi vrijednost AWS mogla iznositi više od bilijun dolara. Također, ovu nevjerojatnu cifru trebali bi doseći i zahvaljujući brojnim drugim operacijama i agresivnom širenju na nova tržišta (prošle godine kupili su Whole Foods za 13,4 milijarde dolara te PillPack, čime šire svoje poslovanje i na farmaceutski sektor), a očekuje se da će do tada Amazon držati skoro 15 posto maloprodajnog tržišta u SAD-u, čime će prestići Walmart.

Za 6 godina njihov najveći konkurent i dalje bi mogao biti Apple te je pitanje kolika će biti tržišna vrijednost te kompanije – nedavno je poznati analitičar koji prati ovu kompaniju Ming Chi-Kuo rekao kako su za Appleovu budućnost i rast kompanije bitne tri stvari na krilima kojih će kompanija krenuti po novi bilijun – servisi, proširena stvarnost i automobil koji navodno razvijaju.

Izvor: CNBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti