Nissan razvija autonomni automobil u kojem vozač postaje samo - putnik

Japanski proizvođač automobila je uvjeren kako će u idućih nekoliko godina realizirati ideju o automobilu koji će biti sposoban vožnju odraditi bez ikakvog utjecaja vozača.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 11.09.2013. / 08:47

Nissan razvija autonomni automobil u kojem vozač postaje samo - putnik

Japanski proizvođač automobila je uvjeren kako će u idućih nekoliko godina realizirati ideju o automobilu koji će biti sposoban vožnju odraditi bez ikakvog utjecaja vozača. Krajnji rok za masovnu produkciju je 2020., iako u Nissanu vjeruju kako će se dogoditi i prije. 

Na Nissan 360 eventu, koji je održan u Kaliforniji, izvršni dopredsjednik kompanije Andy Palmer kako je temeljni cilj projekta Autonomus Drive reduciranje automobilskih nesreća na – nulu! Taj cilj bi, prema predviđanjima Nissana, trebao biti realiziran najkasnije do 2020 godine, a razvoj tehnologije koja će automobilu omogućiti potpunu samostalnost u vožnji već je u poodmakloj fazi.

Nakon što je na tržište izbacio prvi smartwatch realiziran u auto industriji, Nissan je ponovo bacio rukavicu izazova konkurentima. Istina, mnogi su skeptični kada je u pitanju autonomni automobil, jer ne vjeruju kako bez reakcije vozača može odgovarajuće reagirati u esktremnim i iznenadnim situacijama. No, u Nissanu tvrde kako imaju odgovore na sve izazove i sva pitanja koja se tiču sigurnosti vozača (ili bolje rečeno, putnika) u automobilu.

Tako će njihov automobil biti u stanju sam pronaći i prepoznati slobodno parkirno mjesto i parkirati se; autonomno odraditi gradsku vožnju (planirana je integracija četiri način vožnje na raskrižjima); voziti se na autocesti pri većim brzinama uključujući i prestrojavanje, odnosno izbjegavanje vozila koja su preblizu; skretanja i brze reakcije ako se iznenadno pojavi pješak na kolniku; izbjegavanje sudara i sve ostalo što se inače može doživjeti u vožnji... Iako, naravno, ovo nije prva takva ideja, uostalom i Google je krenuo u razvoj autonomnog automobila, čini se da je Nissan čvrsto odlučio biti prvi, baš kao i kod proizvodnje pametnog sata...

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti