Ljekarne diljem Hrvatske, uz to što izdaju i prodaju ljekove i medicinske potrepštine, u posljednje vrijeme su postale punkt za sve vezano uz koronavirus - punkt za cijepljenje, testiranje i izdavanje COVID potvrda. 

No, dio se građana neugodno iznenadio kad su jutros došli po svoju COVID potvrdu u obližnju ljekarnu. Naime, neke ljekarne imale su problem u pristupanju sustavu CEZIH i povlačenju podataka koji su potrebni za izdavanje potvrda. 

Neugodno iznenađenje Kaos i ogorčenje zbog prestanka rada digitalnih COVID potvrda: Neki putnici morali su propustiti letove

Kako problem nije bio izražen u svim ljekarnama, upitali smo HZZO što se točno dogodilo. 

Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH) nije pao, već je bio nešto usporen zbog velike količine testiranja koja su se morala unijeti u sustav te povećanog broja zahtjeva za izdavanjem EU digitalnih COVID potvrda, što je uobičajeno za ponedjeljak, istaknuli su iz HZZO-a.

Dodali su kako su tijekom jutra, u dva navrata, u kraćim vremenskim intervalima zabilježen otežan pristup dijelu izdavatelja. Potvrde su, u pojedinim slučajevima, stizale s vremenskim odmakom.

Svi građani koji su danas zatražili svoje EU digitalne COVID potvrde su ih preuzeli. Do 12 sati izdano je više od 30.000, od toga 20.000 potvrda o testiranju, ističu iz HZZO-a.

Covid potvrda - 1 Oglasila se Agencija za zaštitu osobnih podataka o zakonitosti uvida u COVID potvrde: "Kada je proglašena epidemija…"

COVID digitalna potvrda Od danas nikamo bez COVID potvrde: Evo gdje vam sve trebaju, ali i kome one neće biti potrebne

Tome treba pridodati podatak kako je od početka rada kroz hrvatski nacionalni sustav izdano je više od 3,5 milijuna potvrda, koje je zatražilo više od 2,5 milijuna građana.

Dakle, građani se trebaju naoružati strpljenjem, pogotovo ponedjeljkom i pokušati do svoje potvrde doći malo kasnije. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju