Niže cijene, novi modeli: Prvi čovjek Huaweija otkrio što donosi budućnost mobilnog tržišta

Za dvije godine polovica Huaweijevih top-modela bit će savitljivi telefoni čija će cijena, zbog smanjenja troškova proizvodnje, pasti na razinu cijene današnjih flagshipa.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.04.2019. / 10:23

Richard Yu (Foto: AFP)

Mobilne kompanije u posljednje vrijeme počele su eksperimentirati s različitim dizajnom pametnih telefona pa tako danas imamo mobilne uređaje bez fizičkih tipki i priključaka, telefone s pop-up kamerama za selfije, klizne telefone itd., a najveći su budući trend na tržištu smartphonea savitljivi telefoni.

Mnogo godina trebalo je proći da se koncepti i eksperimentalni uređajii pretvore u konkretne modele koje ćemo zaista moći i koristiti, a kakvo je iskustvo korištenja takvih uređaja, saznat ćemo uskoro kada se u prodaji pojave Samsungov Fold i Huaweijev Mate X. Bolje rečeno, to će saznati samo oni malo dubljeg džepa, koji imaju skoro 2 tisuće dolara za Samsungov savitljivi telefon, odnosno 2600 dolara, koliko je potrebno izdvojiti za Huaweijev uređaj.

Huawei Mate X Nakon skupog Matea X, Huawei planira i jeftinije savitljive telefone

Jasno, nema puno ljudi koji mogu bez problema izdvojiti dvije i više tisuća dolara za smartphone, no ako je vjerovati šefu druge najveće mobilne kompanije na svijetu Huawei, cijena savitljivih telefona za dvije godine mogla bi slična cijeni trenutačnih top-modela mobilnih kompanija. Iako nije govorio o brojkama, cijene najboljih i najskupljih "običnih" pametnih telefona ove godine iznose oko tisuću dolara, pa takvu cijenu očekujemo i za savitljive telefone.

Izvršni direktor Huaweija Richard Yu rekao je u razgovoru za medije da su telefoni sa savitljivim ekranima tek na početku i vrlo je skupo raditi takve uređaje, no sa smanjenjem troškova razvoja i padom cijena komponenata, stvari će se promijeniti. Yu vjeruje kako bi za dvije godine polovica njihovih flagship uređaja mogla imati savitljive ekrane, a namjeravaju razvijati i manje savitljive telefone.

Podsjetimo, Huawei je prošle godine prestigao Apple i postao druga najveća mobilna kompanija na svijetu, s ciljem skorašnjeg "rušenja" Samsunga i preuzimanja prve pozicije na tržištu mobilnih telefona.

Izvor: TechSpot

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti