Njemačka ministrica najavila istragu o "bliskim vezama" Deutsche Telekoma i Huaweija: "To ne izgleda dobro"

Njemačka Agencija za kibernetičku sigurnost i ministarstvo unutarnjih poslova mjesecima su provjeravali postoje li u novim mobilnim mrežama komponente koje bi mogle predstavljati prijetnju za sigurnost.

Hina | 23.03.2023. / 13:20

Huawei (Foto: Huawei)

 Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

Deutsche Telekom sklopio je 2019. s Huaweijem ugovor koji bi trebao spriječiti "potencijalni rizik u opskrbi" proizvodima kineske kompanije koji sadrže komponente iz SAD-a, objavio je njemački poslovni list u srijedu.

To ne izgleda dobro, kazala je ministrica Faeser za Handelsblatt prilikom posjeta Washingtonu.

Slika nije dostupna Još jedna zemlja planira zabraniti upotrebu nekih Huaweijevih komponenti za 5G mreže

Izvješće je podiglo buru, uz ocjene političara da ugovor predstavlja pokušaj zaobilaženja američkih sankcija, piše Handelsblatt.

Prije dva tjedna izvor u vladi izjavio je da Njemačka razmatra uvođenje zabrane određenih komponenti kineskih kompanija Huawei i ZTE u svojim telekomunikacijskim mrežama. Radi se o potencijalno značajnom potezu koji vlada razmatra iz sigurnosnih razloga.

Agencija za kibernetičku sigurnost i ministarstvo unutarnjih poslova mjesecima su provjeravali postoje li u novim mobilnim mrežama komponente koje bi mogle predstavljati prijetnju za sigurnost.

Zeit Online prenio je tvrdnje izvora u vladi da bi telekomima mogli zabraniti upotrebu određenih kontrolnih elemenata koje proizvode Huawei i ZTE.

Zabrana bi mogla uključivati i već ugrađene komponente, što bi značilo da bi ih telekomi morali ukloniti i zamijeniti.

Huawei Huaweiev šef poručio: Američka ograničenja naša su nova normala

Upitan da prokomentira izvješće Zeit Onlinea o zabrani određenih Huaweijevih i ZTE-ovih dijelova, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova odgovorio je tada da je važno ne oslanjati se previše na određene dobavljače.

No, načelno gledano, provjera nije usmjerena protiv konkretnih dobavljača, dodao je.

Huawei odbacuje optužbe da surađuje s kineskom vladom. Niz europskih zemalja zabranio je korištenje njegove opreme, pozivajući se na nacionalnu sigurnost.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti