Njemačka pokazala svoju snagu kao svemirske nacije: Lansirali raketu na pogon parafinskim voskom

Njemačka tvrtka Hyimpulse lansirala je raketu s pogonom na parafinski vosak u svemir te tvrde da je to sigurnija i jeftinija alternativa svemirskim raketama na tradicionalna goriva, s uštedama i do čak 50 posto.

Hina | 03.05.2024. / 15:01

Raketa tvrtke Hyimpulse
Raketa tvrtke Hyimpulse (Foto: Hyimpulse)

Njemačka tvrtka HyImpulse u petak je uspješno lansirala raketu na pogon parafinskim voskom koja će moći prenositi komercijalne satelite.

Pokazujemo snagu Njemačke kao svemirske nacije te proširujemo europski pristup svemiru, priopćio je šef tvrtke Mario Kobald.

Dvanaest metara duga i 2,5 tona teška raketa imena „SR75” lansirana je oko 5 sati po europskom vremenu iz Koonibbe u Australiji.

Ona može prenositi manje satelite teške do 250 kilograma na visinu do 250 kilometara, a može se kretati na parafinski vosak ili tekući kisik.

Parafinski vosak koristi se kao jeftinije i sigurnije alternativno gorivo za rakete. HyImpulse tvrdi da su uštede do 50 posto.

Njemačka tvrtka s oko 65 zaposlenika objavila je kako je već primila predbilježbe za lansiranje satelita vrijedne preko 100 milijuna eura.

HyImpulse želi proširiti svoje poslovanje jer raste potražnja za transportom komercijalnih satelita, pa do 2032. želi postići prihode od 700 milijuna eura.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti