Njemačka vojska pala na doista niske grane: Vojnicima savjetuju da "improviziraju" oklopna vozila inovativnim korištenjem – automobila

Nedostatak optimalnog broja vojnih vozila u njemačkoj vojsci toliko je velik da se njemačkim vojnicima savjetuje da tijekom vojnih vježbi koriste obične automobile na inovativne načine.

Branimir Vorša | 29.01.2020. / 14:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Povjerljivi vojni dokumenti do kojih je došao njemački list Bild sugeriraju da njemačke postrojbe kojima nedostaje nužna vojna oprema pronađu "alternativna rješenja" te isto tako pronađu i "inovativne načine pristupa vojnim vježbama".

Preporuke u tim dokumentima, prema pisanju navedenog lista, doslovce sugeriraju motoriziranim pješačkim postrojbama koje nemaju dovoljno operabilnih vojnih pješačkih vozila, da ih zamijene korištenjem običnih automobila te im je sugerirano i da tako simuliraju kao da izlaze iz pravih vojnih vozila.

Računalna sigurnost (Foto: Thinkstock) Njemačka vojska napravila pogrešku koja se svima može (ali se ne bi smjela) dogoditi

F35, ilustracija (Foto: AFP) Iznenađenje za Amerikance: Nijemci tvrde da novim radarom mogu pratiti nevidljive F-35-ice

Bild isto tako piše da su neki zapovjednici njemačke vojske već poslušali takve sugestije i proveli ih u praksi, no nije navedeno o kojim je specifičnim jedinicama unutar njemačke vojske riječ.

Prema istim dokumentima, niti jedna petina najnovijih vojnih pješačkih vozila tipa Puma nije bila borbeno spremna do sredine 2019. godine.

Puma je u njemačkoj predstavljena kao posljednji krik u vojnoj tehnologiji i kao najoklopljenije pješačko vozilo na svijetu, no isto tako ima i pregršt problema.

Tako je, primjerice, otkriveno da Pume jednostavno nisu dizajnirane za prijevoz vojnika viših od 184 centimetra.

Njemačka vojska je u studenom 2018. godine priznala da je od 71 pješačkog vojnog vozila, tek njih 27 njih bilo borbeno spremno, a sve zbog preskupe ugradnje stare tehnologije i manjka rezervnih dijelova.

Njemački vojnici ipak su već navikli improvizirati na terenu pa su tako 2014. godine tijekom NATO-ovih vojnih vježbi u Norveškoj na vojna vozila Boxer "instalirali" tešku strojnicu tako što su štapove metli obojili u crno.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti