Njemačka vojska napravila pogrešku koja se svima može (ali se ne bi smjela) dogoditi

Zanimljivo, samo je ministarstvo iniciralo prodaju Bundeswehrova prijenosnog računala s povjerljivim podacima za lansirnu rampu preko Vebega.

Martina Čizmić | 08.07.2019. / 07:55

Računalna sigurnost (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Čini se da je njemačka vojska prodala rabljeni laptop koji još uvijek sadrži povjerljive informacije, objavili su tijekom vikenda njemački mediji.

Po pisanju Sueddeutsche Zeitunga, riječ je o operativnim instrukcijama za lansirnu raketnu rampu za Mars, klasificiranim kao "povjerljiva informacija – samo za službenu upotrebu".

Očigledno se radi o tome da tvrdi disk nije bio obrisan prije prodaje.

Njemačko ministarstvo obrane priopćilo je za list da se "nikakav kritičan uvid ne može dobiti" iz uputa za raketnu rampu.

Prema pisanju lista, kupac, jedan bavarski šumar, kupio je četiri prijenosna računala od Vebega, organizacije koja prodaje korištena vladina računala, preko internetske trgovine Ebaya 2018. godine.

Jedno od računala još uvijek je imalo instaliran operativni sustav i ako bi se utipkalo ime posljednjeg korisnika kao lozinka, ono bi se otključalo, navodi se u izvješću. Šumar je u ožujku ove godine izvijestio ministarstvo o svom pronalasku.

Ministarstvo je za list nadalje priopćilo da je, slijedeći šumarevu prijavu, "podvrgnulo ozbiljnoj istrazi" korištenje svoje rashodovane IT opreme te da je utvrdilo da je 2016. još jedan laptop s neobrisanim tvrdim diskom bio prodan preko Vebega.

Slika nije dostupna Kako izbrisati podatke sa starog iPhonea ili Androida?

Je li se i tu radilo o povjerljivim informacijama, više nije moguće utvrditi, navelo je ministarstvo.

Po pisanju lista, samo je ministarstvo iniciralo prodaju Bundeswehrova prijenosnog računala s povjerljivim podacima za lansirnu rampu preko Vebega.

Bavarski šumar vratio je jedno računalo, dok je ostala tri zadržao.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti