Njemačka Wikipedija apelira: Nova europska direktiva prijetnja je "besplatnom znanju i razmjenama" na internetu

Nova pravila "predstavljaju rizik za besplatno znanje i razmjenu na webu", stoji u izjavi.

Martina Čizmić | 11.09.2018. / 19:45

Wikipedia (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Njemačka Wikipedija pridružila se žestokoj debati u Europi o reformi autorskih prava, pozivajući svoje korisnike da podrže stranicu u borbi protiv mjera koje bi mogle zaprijetiti "besplatnom znanju i razmjenama" na internetu.

Njemačka je Wikipedija taj poziv poslala uoči glasovanja u srijedu u Europskom parlamentu o novim pravilima o autorskim pravima čiji je cilj stvaranje pravednijeg načina plaćanja nositeljima autorskih prava u digitalnom dobu, ali za koje kritičari tvrde da će ugroziti besplatnu razmjenu informacija.

Korisnici koji su pokušali pristupiti njemačkoj Wikipediji vidjeli su izjavu u kojoj se navodi da će nova pravila uključivati filtere, određenu vrstu algoritama, koji će provjeravati jesu li sadržaji usklađeni s autorskim pravima. To će naštetiti Wikipediji, tvrdi njemačka stranica.

Nova pravila "predstavljaju rizik za besplatno znanje i razmjenu na webu", stoji u izjavi, u kojoj se pozivaju korisnici da se obrate svojim predstavnicima u Europskom parlamentu uoči glasovanja u srijedu i izraze svoje protivljenje.

Mjere koje je predložila Europska komisija 2016. godine dio su revidiranja autorskih prava u EU, koja datiraju natrag u 2001. i nisu više prikladna digitalnom dobu, smatraju u Europskoj uniji.

Planovi, koje su neki mediji nagovijestili kao "smrt interneta" ili "kraj memova", napadnuti su zbog ograničavanja pristupa online informacijama.

U srpnju su europski zastupnici tijesno glasali protiv pokretanja pregovora s članicama Europske unije o predloženim reformama. Od tada je pristiglo više od 200 predloženih izmjena.

Zakonodavno tijelo EU-a glasovat će u srijedu o zajedničkom stajalištu, ali postoji mogućnost da europarlamentarci odbiju prijedlog u cijelosti i pošalju ga na ponovnu izradu.


(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti