Njemački automobilski div najavio radikalnu promjenu: Nakon 2026. godine predstavljat će samo električne automobile

Takvi su trendovi na tržištu te će mnoge automobilske kompanije u sljedećih 10-15 godina prestati proizvoditi nove benzince i dizelaše.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.12.2022. / 15:05

Punjenje električnog automobila, ilustracija (Foto: Getty Images)

Iako se danas većina ljudi i dalje vozi u benzincima i dizelašima, promjene na cestama vidljive su i u Hrvatskoj. Broj električnih vozila sve je veći, kao i broj punionica koje, nije teško pretpostaviti, neće tako skoro nadmašiti broj benzinskih postaja.

Slika nije dostupna Iz Audija pozivaju na potpuno napuštanje fosilnih goriva do 2040. godine

Automobilske kompanije već su počele s pripremama za elektrifikaciju koja je neizbježna. Čak i ako potražnja ne bude u skladu s očekivanjima, regulativa je takva da će se tijekom sljedećeg desetljeća u nekim zemljama, uključujući i države EU-a, zabraniti prodaja novih vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Neke kompanije namjeravaju preduhitriti regulativu i najavile su kako će i prije stupanja zabrane na snagu prestati s proizvodnjom novih benzinaca i dizelaša.

Jedna od tih tvrtki je i Audi te su iz njemačke kompanije objavili kako će od 2026. godine predstavljati samo nove modele automobila s električnim motorima, dok se s tržišta vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem namjeravaju postupno povući do 2033. godine. Za četiri godine tako bi trebali predstaviti posljednje nove modele benzinca i/ili dizelaša te će nakon toga svaki novi Audi imati samo električne motore.

Za takvu tranziciju potrebna su velika ulaganja, uključujući i investiranje u infrastrukturu. Tako Audi s vremenom namjerava prilagoditi sve svoje tvornice za novi način proizvodnje, a također svi bi njihovi pogoni s vremenom trebali postati ugljično neutralni. Do 2029. godine u svim njihovim tvornicama proizvodit će se električni automobili, barem po jedan model.

Što se zaposlenika tiče, Audi planira investirati oko 500 milijuna eura u njihovu edukaciju i osposobljavanje za novi način proizvodnje kako bi bili konkurentni i na tržištu proizvodnje električnih vozila.

Slika nije dostupna Audi predstavio koncept automobila budućnosti - električan, autonoman i mijenja oblik?

Iz ove kompanije kažu kako će, s fokusom na obnovljive izvore energije i ugljičnu neutralnost, njihove tvornice budućnosti postati najbolje radno okruženje za njihove zaposlenike koje ne samo da neće imati negativan utjecaj na okoliš već će i "podržavati lokalni razvoj na različitim nivoima".

Izvor: Arena EV

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti