Njemački imunolog iznenađen brojem mutacija u omikronu: Možda je za to zaslužan neobičan pacijent

Omikron ima neuobičajeno velik broj promjena aminokiselina, oko 30, samo na proteinskom šiljku, zbog čega se toliko promijenio da ga postojeća antitijela teško prepoznaju.

Hina | 29.11.2021. / 09:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Iznenađujuće velik broj mutacija otkriven na proteinskom šiljku nove varijante koronavirusa, nazvane omikron, mogao bi ukazivati na to da potječe od pacijenata s HIV-om ili nekim drugim oblikom imunodeficijencije, rekao je za DPA njemački imunolog i tajnik Njemačke udruge imunologa, Carsten Watzl.

On smatra da je takva pretpostavka vjerojatna te ju je potkrijepio sličnim rezultatima istraživanja otkrivenim u drugim medicinskim slučajevima.

Slika nije dostupna Pripreme za omikron: "Simptomi novog soja su neobični, ali blagi"

HIV je virus humane imunodeficijencije, a naziv je dobio od kratice engleskog izraza "Human Immunodeficiency Virus". Izaziva uništavanje imunosnog (obrambenog) sustava te dovodi do pojave različitih bolesti.

Deficijencija imunosnog sustava je slabost i nesposobnost obrambenog sustava organizma da se bori protiv različitih bolesti.

Watzl dodaje da se u osoba s oslabljenim imunosnim sustavom virus može replicirati tijekom više tjedana.

Za vrijeme tog procesa mogu se javiti ponovljene izolirane mutacije, koje virusu možda neće omogućiti nikakvu prednost, no ipak bi se mogle nastaviti umnožavati jer ih imunosni sustav nije u stanju kontrolirati, pojasnio je.

Dodaje i da bi takav proces mogao rezultirati dodatnim mutacijama te bi takva kombinacija virusu mogla dati dodatnu prednost.

Slika nije dostupna Omikron je promijenio sve: ECDC ističe tri ključne preporuke, a jedna od njih sad je važnija nego ikad

U usporedbi s izvornim sojem koronavirusa koji se prvi put pojavio u kineskom Wuhanu, omikron ima neuobičajeno velik broj promjena aminokiselina, oko 30, samo na proteinskom šiljku, zbog čega se toliko promijenio da ga postojeća antitijela teško prepoznaju, a posljedično ga teško prepoznaju i testovi.

Poznato je da se neke od mutacija povezuju s većom transmisivnošću (širenjem) i imunoevazivnošću, a to znači izbjegavanjem postojeće imunosti koju je osoba stekla, no Watzl smatra da još uvijek nije jasno kakav će učinak imati ova konkretna kombinacija mutacija.

Mnogi pacijenti s HIV-om u Africi ne liječe se na odgovarajući način, zbog čega su njihovi imunosni sustavi znatno oslabljeni.

Slika nije dostupna HZJZ o novom soju virusa: "Ako postoji ijedna stvar koju svi sada mogu učiniti to je sljedeće..."

Da bi se spriječilo širenje varijanti koje su mutirale, poput omikrona, trebalo bi identificirati zaražene imunokompromitirane osobe i izolirati ih dok više ne budu zarazne. Jer čak i u slučaju da virus jako mutira u organizmu nekog čovjeka, znanstvenike zabrinjava i stvarno opasnim smatraju prijenos mutiranog virusa na drugu osobu, rekao je njemački imunolog.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti