Njemački stručnjaci odbijaju starije od 65 imunizirati cjepivom AstraZenece

Njemačko povjerenstvo ustraje u petak na svojoj preporuci da se osobe starije od 65 godina ne imuniziraju cjepivom AstraZenece, unatoč protivnom mišljenju regulatora Europske unije.

Hina | 29.01.2021. / 21:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cjepivo se za sada, na temelju dostupnih podataka, preporučuje samo osobama u dobi od 18 do 64 godine, objavilo je povjerenstvo u petak.

Nema dovoljno podataka za ocjenu učinkovitosti cjepiva kod osoba starijih od 65 godine i više, dodaje povjerenstvo.

Moguće je da će njemačko ministarstvo zdravstva postupiti prema toj uputi pri odlučivanju o odobrenju cjepiva u Njemačkoj, a što se očekuje najkasnije početkom idućeg tjedna.

Ova preporuka pridonosi zbrci u Europi nastaloj oko cjepiva iz britanskog laboratorija u vrijeme već postojećih napetosti zbog toga što će isporuke biti u količinama manjim od dogovorenih.

Europska agencija za lijekove (EMA) dala je zeleno svjetlo za cjepivo koje je razvila tvrtka AstraZeneca u suradnji s Oksfordskim sveučilištem za sve osobe starije od 18 godina, bez dobnih ograničenja, a u petak navečer cjepivo je odobrila i Europska komisija.

Slika nije dostupna Istraživanje tvrdi: Internetska trgovina Amazon rasadnik je antivakserskih teorija urote

Slika nije dostupna Philips predstavio četiri modela sportskih slušalica za sve vrste aktivnosti

Cjepivo AstraZenece treće je odobreno u Europskoj uniji nakon cjepiva Pfizer-BioNTech 21. prosinca te cjepiva američkog proizvođača Moderne 6. siječnja.

Hrvatska je naručila 2,7 milijuna doza cjepiva AstraZenece.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti