Njemački znanstvenici napravili kameru manju od zrna soli

Pred znanstvenicima je još puno rada, no ova mikro kamera već sada pruža nevjerojatne mogućnosti.

Monika Nožić Monika Nožinić | 29.06.2016. / 10:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici sa Sveučilišta u Stuttgartu napravili su mikro kameru koja je toliko minijaturna da se može ubrizgavati medicinskom špricom.

Istraživači ističu da se ova kamera može koristiti za istraživanje dijelova tijela do kojih današnje kamere ne mogu doprijeti, ali i za potrebe video nadzora uređaja i strojeva, za dronove, sustave osvjetljenja i robote.

Kamera je napravljena tehnologijom 3D printanja, za koju tim znanstvenika vjeruje da je budućnost proizvodnje jer postojeća tehnologija ne može proizvesti dovoljno male leće koje bi se mogle koristiti u medicini. Ova minijaturna kamera široka je svega 0,12 milimetara, tj. nešto je manja od zrna soli.

Budući da kamera može fokusirati s udaljenosti od samo 3 milimetra, znanstvenici vjeruju da se može koristiti za fotografiranje unutrašnjih organa ljudi, a možda čak i mozga.

Za sada treba proći još dosta testova i istraživanja kako bi se ova kamera našla u svakodnevnoj upotrebi, ali bez obzira na to, ona već sada pruža nevjerojatne mogućnosti.

Izvor: TheVerge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti