Noćna mora s interneta: Yahoo Boysi uništavaju živote mladih, ali i njihovih roditelja

Što god radite na internetu, oprez je uvijek potreban jer samo jedna greška može biti pogubna.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.01.2024. / 13:31

Šok (Foto: Getty Images)

Stručnjaci za sigurnost godinama, nažalost često bezuspješno, upozoravaju mlade, ali i njihove roditelje na brojne opasnosti koje im prijete online, pogotovo na društvenim mrežama. O kakvim je opasnostima riječ i koliko mogu biti pogubne, pokazalo je nedavno istraživanje Network Contagion Research Institutea (NCRI) o sextortionu, odnosno iznudama baziranima na ucjenama seksualnim fotografijama.

Haker (Foto: Getty Images) Nemojte nasjesti! 10 kibernetičkih prijetnji i prijevara koje vrebaju i u sljedećoj godini

U centru njihova istraživanja nalazi se grupa kibernetičkih kriminalaca iz Afrike nazvana Yahoo Boys, a naročito su na udaru djeca i tinejdžeri iz SAD-a i Australije. Taktika kojom se koriste dobro je poznata, a čini se kako su je oni usavršili i poboljšali te svoje savjete, uključujući čak i videotutorijale, dijele na YouTubeu, TikToku i drugim društvenim mrežama i servisima. Yahoo Boys, kao i slični kibernetički kriminalci, noćna su mora roditeljima i djeci, kojima doslovno uništavaju živote te su neke njihove iznude na kraju završile tragičnim ishodom. Kako je objasnio Paul Raffile iz NCRI-a, sextortion je međunarodna prijetnja koja uzrokuje "znatan broj smrti u SAD-u" jer posljedice takvih prijevara mogu biti toliko strašne da vode prema samoubojstvu.

Iz NCRI-a posebno naglašavaju kako se kriminalci za stupanje u kontakt s mladima koriste Instagramom, Snapchatom i Wizzom. Prevaranti prvo stječu povjerenje mladih pretvarajući se da su npr. mladi muškarci ili djevojke te im, kada njihov odnos postane još prisniji, počnu slati golišave fotografije (naravno, riječ je o fotografijama kojih su se dokopali s interneta ili od drugih osoba) i od njih traže isto. Jednom kada mladi nasjednu te počnu slati svoje golišave fotografije, prevaranti prestaju s igrom i počinju ucjene. S obzirom na to da su se tijekom komunikacije s mladima već domogli njihovih osobnih podataka, ali i da imaju pristup njihovim kontaktima s Facebooka, Instagrama ili drugih društvenih mreža, počinju s prijetnjama.

Oni od mladih čije slike imaju traže novac, a ako ga ne dobiju, prijete da će poslati njihove fotografije svima s njihove liste kontakata, dakle svim prijateljima, obitelji i drugim poznanicima iz virtualnog svijeta. No oni koji na kraju i pošalju novac preko posebnih aplikacija, odnosno kupe različite bonove, kriptovalute i slično, svoj problem neće riješiti jer će kriminalci od njih konstantno tražiti još novca.

O njima se pišu i rap-pjesme

U zemljama poput Nigerije Yahoo Boysi čak su stekli i neku vrstu popularnosti te su o njima snimljene i rap-pjesme, a ime su dobili jer za svoje prijevare često koriste Yahoov mail. S obzirom na to da svoje taktike i savjete dijele na popularnim platformama, sigurnosni stručnjaci više su puta prozvali Metu, Snapchat, TikTok i druge platforme jer ne rade dovoljno da zaustave širenje tog propagandnog materijala kojim se naknadno služe i drugi prevaranti, što samo povećava probleme i broj žrtava koje su izložene takvim prijevarama.

Slika nije dostupna Seksualno ucjenjivanje poraslo tijekom pandemije, ucjenama najizloženija skupina koja je iznenadila i znanstvenike

Na tom problemu moraju raditi svi - od velikih platformi koje moraju spriječiti širenje propagandnih materijala, institucija koje na taj problem moraju upozoriti roditelje i djecu te, naravno, samih roditelja, koji svoje najmlađe moraju upoznati s brojnim opasnostima kakve prijete na mreži, no problem je što ni mnogi roditelji nisu svjesni takvih opasnosti. Naime, čak i stariji nasjednu na tzv. romantične prijevare u kojima žrtve, najčešće starije žene, nisu ucijenjene golišavim fotografijama, već misleći da razgovaraju s npr. američkim vojnicima, šalju im novac kako bi mogli doći u njihovu zemlju kako bi se upoznali. Nažalost, mnoge shvate da su prevarene tek nakon što pošalju tisuće ili desetke tisuća eura.

Izvor: CNBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti