Nokia Lumia 925, elegantan uređaj s odličnom kamerom

Ukoliko ste u potrazi za laganim i tankim uređajem, Lumia 925 mogla bi biti dobar odabir za vas. Naime, Lumia 925 nasljednica je Lumije 920, ali i pokušaj Nokije da se uključi u tržište ultra tankih i laganih uređaja koje korisnici sve više preferiraju.

Zimo Zimo Bruno Krušić | 25.11.2013. / 10:06

Nokia Lumia 925, elegantan uređaj s odličnom kamerom

Ukoliko ste u potrazi za laganim i tankim uređajem, Lumia 925 mogla bi biti dobar odabir za vas. Naime, Lumia 925 nasljednica je Lumije 920, ali i pokušaj Nokije da se uključi u tržište ultra tankih i laganih uređaja koje korisnici sve više preferiraju.

Većinu sličnosti dijeli s Lumijom 920, ali njezin aluminijski okvir, težine od svega 139g i debljina od samo 8.5mm čine ovaj uređaj vrlo ugodnim i poželjnim za svakodnevni rad. Lumia 925 bila je predstavljena u svibnju i jedno vrijeme bila je Nokijin flagship u Windows Phone svijetu, dok je kod korisnika zbog svojih karakteristika bila vrlo dobro prihvaćena.

No nedugo zatim predstavljeni su novi „asevi“ Nokije, Lumia 1020 s 41MP kamerom, te nedavno i Lumia 1520, gdje su obje u Windows Phone svijetu izazvale dosta pažnje, pa je možda i Lumia 925 pala u drugi plan. Bez obzira na sve, Lumia 925 je odličan uređaj i sigurno nećete ostati razočarani ukoliko vaš odabir padne na nju.


OSNOVNE KARAKTERISTIKE

  • SIM: microSIM
  • DIMENZIJE: 129 x 70.6 x 8.5 mm
  • TEŽINA: 139 g
  • EKRAN: 4.5'', AMOLED, PureMotion HD+, ClearBlack, 16M boja, rezolucije 768 x 1280 (332ppi), Gorilla Glass 2
  • MEMORIJA: 1GB RAM-a, 16GB/32 GB interne memorije
  • KAMERA: 8 MP (38 MP efektivno), 3264x2448 px, 720p@30fps
  • BATERIJA: Li-Ion, 2000 mAh

PAKIRANJE

Lumia 1020 dolazi već u standardnom plavom pakiranju koje se proteže kroz cijelu Lumia seriju uređaja. Uz sam uređaj pakiranje sadrži standardnu papirologiju, standardni europski punjač, USB kabel za spajanje i punjenje uređaja preko računala, te slušalice s 3.5mm jackom. Oprema je solidne kvalitete, modernog dizajna, dok su same slušalice nešto bolje kvalitete i zvuka.

[gallery id=58]

DIZAJN I KUĆIŠTE

Sam dizajn uređaja nešto odmiče standardnom dizajnu Lumia serije, jer kod Lumije 925 susrećemo aluminijsko kućište, stopljeno zajedno s polikarbonatnom plastikom. Nokiji je ova kombinacija materijala omogućila da naprave lakši, 139 g, i tanji, 8.5 mm, Windows Phone uređaj. Rubovi uređaja u potpunosti su zakrivljeni te nema onih „oštrijih“ rubova koje možemo susresti primjerice kod Lumije 920. S gornje strane uređaj se odlikuje 4.5'' AMOLED ekranom s Gorilla Glass 2 zaštitom, dok je s donje strane sjajno ukomponirana polikarbonatna plastika koja uređaju daje mogućnost glatkog, ali čvrstog i stabilnog prianjanja u ruci.

Na dnu ekrana nalaze se tri standardne Windows Phone tipke, dok se na vrhu nalazi zvučnik i 1.3 MP kamera. Kućište uređaja je napravljeno od laganog aluminija pa tako rubove uređaja krasi sjajan, pomalo hladan, ali i lagani aluminij. S lijeve strane rubovi su čisti, kako bi prsti korisnika nesmetano mogli držati uređaj, dok se s desne strane nalaze standardne tipke, također aluminijske, za glasnoću, status uređaja i kameru. Za razliku od Lumije 920, Lumia 925 ima svoj microUSB priključak s gornje strane, zajedno s 3.5mm „jackom“ te utorom za microSIM karticu.

ZASLON

Lumia 925 dolazi sa 4.5'' AMOLED kapacitivnim ekranom rezolucije 768x1280 i ppi-om od 332, što je identično kao i kod Lumije 920. Ova Lumia dolazi s AMOLED ekranom, dok je Lumia 920 dolazila s IPS ekranom, što donosi svoje prednosti, ali i mane. Slika na Lumiji 925 u normalnim uvjetima je nešto bolja i jasnija, s boljim kontrastom boja, no Lumia 920 sa svojim IPS ekranom nešto se bolje snalazi pod uvjetima direktnom osvijetljena na ekran. Zahvaljujući ClearBlack tehnologiji crna boja se prikazuje prirodno i duboko. Što se tiče zaštite samog ekrana Lumia 925 dolazi s GorillaGlass 2 zaštitom koja će učiniti odličan posao zaštite ekrana od svakodnevne upotrebe, iako bi neki korisnici mogli zamjeriti neprisutnost zadnje serije ove zaštite GorillaGlass 3.

Nokia Lumia 925, elegantan uređaj s odličnom kamerom

KAMERA

Kad u specifikacijama uređaja pročitate da kamera ima PureView tehnologiju, znate odmah da će foto i video materijali iz ovog uređaja biti odlični. Lumia 925 ima dvije kamere, prednju 1.3 MP koja će i više nego dobro služiti za IM i online pozive. Na poleđini ovog uređaja također se skriva i 8.7 MP kamera koju možemo naći i na Lumiji 920, no s jednom dodatnom lećom, koja će slike učiniti nešto boljim i kvalitetnijim, dok će do izražaja posebno doći u uvjetima slabog osvjetljenja. Standardno kamera dolazi s CarlZeiss optikom, dual-LED bljeskalicom te OIS, optičkom stabilizacijom slike. Rezolucija slika iznosi 3264 x 2448, što je nešto manje nego primjerice na Galaxy uređaju, no ova Nokia to definitivno nadoknađuje kvalitetom snimljenog materijala.
Softverski je Nokia ujedinila nekoliko aplikacija i napravila jednu centralnu aplikaciju sa svim najboljim mogućnostima, Nokia Camera aplikacija. Sama aplikacija vam omogućava potpunu kontrolu nad kamerom, od ekspozicije, fokusa, osvjetljenja, rezolucije itd. 

POVEZIVOST I MEMORIJA
Uređaj dolazi sa standardnih 1GB RAM-a, što je dovoljno za ovakav uređaj. Windows Phone je optimizirani mobilni operativni sustav, koji radi brzo i fluidno i na mnogo slabijim uređajima. Od ostatka tu je standardni WiFi u b/g/n verziji, Bluetooth 3.0, NFC te LTE podrška. 

BATERIJA

Lumia 925 ima nezamjenjivu Li-Ion bateriju kapaciteta 2000 mAh. Uređaj će s ovom baterijom biti u mogućnosti izdržati oko 2 do 3 dana srednje intenzivnog korištenja, prije potrebe za novim punjenjem. 

ZAKLJUČAK

Lumia 925 odličan je uređaj iz Windows Phone svijeta. Kao nasljednica poznate Lumije 920 učinila je odličan posao, iako je možda ostala u sjeni poznatije Lumije 2010 i nedavno Lumije 1520. Uređaj je elegantan i moderan što može zahvaliti aluminijskom kućištem i polikarbonatnoj plastici na poleđini koji masu ovog uređaja smanjuju na 139g, a debljinu na svega 8.5mm.

Mnogi korisnici će ovaj uređaj odabrati upravo zbog ovih karakteristika. Uređaj u ruci leži jednostavno i prirodno, pružajući osjećaj stabilnog držanja. Veliki plus ovog uređaja i nadaleko poznata Nokijina kvaliteta što se tiče kamere. Lumia 925 kvalitetom slika uzima dah, dok se posebno može isticati u uvjetima slabe osvijetljenosti. 

Cijena ovog uređaja iznosi 3999 kuna.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti