Nokia sve bolje diše

Finska Nokia se počela ozbiljnije oporavljati. Zadnji kvartal prošle godine konačno je završen s pozitivnim predznakom, a govorimo o profitu u iznosu od 439 milijuna €. Uspoređujući to sa istim razdobljem lani kada je generiran gubitak od 576 milijuna €, riječ je o značajnom godišnjem pomaku.

Zimo Zimo Ante Malenica | 25.01.2013. / 10:18

Nokia sve bolje diše

Finska Nokia počela se ozbiljnije oporavljati. Posljednji kvartal prošle godine konačno je završen s pozitivnim predznakom, a govorimo o profitu u iznosu od 439 milijuna €. Uspoređujući to sa istim razdobljem lani kada je generiran gubitak od 576 milijuna €, riječ je o značajnom godišnjem pomaku.

Prodaja Lumije također je napredovala - u odnosu na prethodni kvartal kada je kupljeno samo 2,9 milijuna uređaja, tijekom zadnjeg kvartala zanimanje za Nokijine najbolje smartphoneove bilo je kudikamo veće pošto se 4,4 milijun kupaca odlučilo na Nokijinu verziju Windows Phone uređaja. Sveukupno na godišnjoj bazi, govorimo o 14,3 milijuna prodanih primjeraka.

I dok Lumia polako napreduje na tržištu, Nokijina Asha serija uređaja još uvijek izaziva znatno veći interes kupaca - u prošlom kvartalu prodano je 9,3 milijuna uređaja. S druge strane, Symbian polako odlazi na vječna lovišta na što upućuje iznimno slaba prodaja od 2,2 milijuna uređaja. Nimalo čudno, ako uzmemo u obzir kako je taj mobilni OS ostao bez bilo kakve dugoročne podrške.

Uz prihode preko 8 milijardi €, povećane su i Nokijine zalihe gotovine - 3,3 na 4,4 milijarde €. Iako još rekonstrukcija kompanije nije završena (u idućem valu otkaza posao će izgubiti 300 ljudi, a 820 poslova će se prepustiti vanjskim konzultanskim tvrtkama.), te uz neke druge poslovne poteze poput prodaje sjedišta kompanije finskom Exilionu i napuštanja luksuznih neprofitabilnih linija smartphoneova, Nokia se vraća u pozitivne vode. Ipak, tržište neće biti jednostavno još jednom osvojiti - uspoređujući sa Appleom, prodaja Nokijinih smartphonea u zadnjem kvartalu iznosi tek 7,6% ukupne prodaje iPhoneova.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti