Norveška aplikacija zavapila: EU bi trebao prisiliti Apple da otvori svoju tehnologiju za sve

Tvrde da im blokada pristupa Appleovoj tehnologiji zadaje velike probleme s obzirom na to da je Apple sveprisutan u nordijskim zemljama.

Hina | 16.02.2023. / 09:08

Beskontaktno plaćanje, ilustracija (Foto: Getty Images)

EU bi trebao prisiliti Apple da i drugim kompanijama omogući neograničen pristup tehnologiji beskontaktnog plaćanja kako bi osigurao ravnopravno tržišno natjecanje, poručio je direktor norveške aplikacije za mobilno plaćanje Vipps.

Američki div pokušao je na zatvorenom sastanku u utorak još jednom uvjeriti europske regulatore da je njegova tehnologija dostupna drugim tvrtkama. Na sastanku sudjelovali su i predstavnici norveškog Vippsa.

Vippsovi su vlasnici norveške banke, a u 2022. kompanija se spojila s danskim konkurentom MobilePayom. Tvrde da im blokada pristupa Appleovoj tehnologiji zadaje velike probleme s obzirom na to da je Apple sveprisutan u nordijskim zemljama.

Njihov položaj dodatno otežava trend mobilnog plaćanja, baziranog na tehnologiji bežičnog prijenosa podataka na male udaljenosti (NFC).

Mobilno plaćanje Pandemija je promijenila naše navike: Češće kupujemo online, plaćamo beskontaktno i mobilnim telefonom

To nam je uistinu jako važno. Preko terminala se u Norveškoj obavlja 78 posto kartičnih transakcija i zato je NFC tako važan, posebno među mladima, objasnio je izvršni direktor Vippsa Rune Garborg.

Apple pak dijeli NFC samo s bankama, koje moraju platiti za instaliranje svojih kartica u Apple Payu. Mi, pak, kao mobilni novčanik, nemamo otvoren pristup NFC-u, objasnio je Garborg.

Pristup Appleovoj tehnologiji povećao bi geografski doseg Vippsova mobilnog novčanika te olakšao inovacije i prekogranične transakcije, poručili su iz norveške tvrtke.

Apple nije odmah želio komentirati Vippsov zahtjev. Prethodno su priopćili da je Apple Pay tek jedna u nizu opcija dostupnih europskim potrošačima i ustvrdili da je omogućio ravnopravan pristup svojoj tehnologiji.

Vipps je odgovorio da je isprobao nekoliko alternativa NFC-u, ali je zaključio da su prekomplicirane i da nisu konkurentne.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti