Nova era istraživanja svemira: Astronaut na sigurnom, a robot odrađuje najgori dio posla

Ideja je da na svemirskim istraživanjima astronaut ostane u orbiti, a roboti kojima upravlja obavljaju zadatke na Mjesecu ili kojem drugom planetu.

Martina Čizmić | 27.07.2023. / 09:29

Robot Justin i astronaut Frank Rubio koji njime upravlja (Foto: ESA/DLR)

Roboti koji se koriste u istraživanjima svemira nisu nikakva novost. No kad se ti roboti nalaze na Zemlji, a čovjek koji njima upravlja na Međunarodnoj svemirskoj postaji, e, to je onda nešto novo.

Astronaut Frank Rubio imao je priliku isprobati upravo takav način korištenja robota. Tijekom svog boravka na Međunarodnoj svemirskoj postaji surađivao je s malim timom robota koji su bili smješteni na Zemlji kako bi zajedno izvršili složen zadatak, ali i testirali ideju o kombiniranju ljudskih i robotskih sposobnosti u Zemlji.

Robot u kafiću Kome će sve roboti oteti posao? Evo koje su profesije više, a koje manje izložene riziku da ih zamijene umjetnom inteligencijom

Iako je test održan u Njemačkoj, a Rubio je bio u europskom modulu Columbus na ISS-u, tri su robota uredno ispunjavala njegove naredbe kao da se nalaze na Mjesecu.

Rubio je zapravo služio kao nadzornik robotskog tima i jednostavnim naredbama "pokaži i klikni" usmjeravao robote u pravom smjeru. Zahvaljujući proširenoj stvarnosti astronaut na zaslonu ima cijeli niz opcija koje može koristiti za upravljanje robotom. Ako pak takva opcija nije dostupna, astronaut može preuzeti direktnu kontrolu nad robotom i tako postići visoku razinu preciznosti.

Zaslon proširene stvarnosti tijekom testa Surface Avatar (Foto: ESA/DLR)

Kako su priopćili iz Europske svemirske agencije, cilj je projekta otkriti što je astronautima potrebno za uspješno upravljanje robotima s različitim razinama neovisnosti. Uspješno proveden test omogućit će ekipi u ESA-u da testira i veće robote početkom 2024. godine.

Kako ističu iz ESA-a, ideja je da na svemirskim istraživanjima astronaut ostane u orbiti, a roboti kojima upravlja obavljaju zadatke na Mjesecu ili kojem drugom planetu.

Naš projekt METERON pokrenut s DLR-om dokazao je izvedivost ove tehnike upravljanja povratnom silom iz lokalne orbite, proširio se na rad s astronautima na ISS-u i kulminirao kampanjom na otvorenom u okolišu Etne na Siciliji poput Mjeseca, objasnio je Thomas Krüger, voditelj ESA-ova Laboratorija za interakciju s ljudskim robotima, u partnerstvu s DLR-ovim Institutom za robotiku i mehatroniku. Sa Surface Avatarom kombiniramo pristup izravnog daljinskog upravljanja s nadziranom autonomijom za kontrolu više robotskih sredstava za obavljanje složenih zadataka: zamislite gradilište na Zemlji na kojem dizalica može raditi zajedno s buldožerom ili bagerom kako bi se obavio veliki zadatak.

Satelit ESA pokrenula svog "lovca na munje": Pogledajte njegove spektakularne animacije

Testiranjem su željeli provjeriti kako to izgleda u praksi i je li suradnja astronauta i robota dovoljno dobra za izvođenje i osjetljivijih operacija. 

Ova suradnja čovjeka i robota utire put za buduće misije i stalne ispostave na Mjesecu i izvan njega, zaključio je Krüger.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti