ESA pokrenula svog "lovca na munje": Pogledajte njegove spektakularne animacije

Iz ESA-e ističu kako će podaci iz Lightning Imagera omogućiti meteorolozima točnije predviđanje jakih oluja, posebno u udaljenim regijama i na oceanima, gdje su mogućnosti otkrivanja munja ograničene.

Martina Čizmić | 04.07.2023. / 08:32

Satelit (Foto: Getty Images)

Europski meteorolozi više se ne moraju oslanjati samo na radarske snimke kako bi detektirali munje. Odsad im u tome pomaže i "lovac na munje" iz svemira. Točnije, radi se o satelitu treće generacije Meteosata, meteoroloških satelita, koji je lansiran 13. prosinca 2022. godine.

Instrument Lightning Imager, koji se nalazi na satelitu, a koji je napravila tvrtka Leonardo, može kontinuirano detektirati brze bljeskove svjetla u Zemljinoj atmosferi, bilo danju ili noću, s udaljenosti od 36.000 km. Sam Lightning Imager teži 130 kilograma, ima četiri kamere kojima snima tisuću fotografija u sekundi, a može identificirati pojavu munje nakon samo 0,6 milisekundi. Obrađuje nevjerojatnih 48 gigabita u sekundi i šalje 30 megabita podataka u sekundi natrag na Zemlju. Pokriva Europu, Afriku, Bliski istok i dijelove Južne Amerike. 

Grmljavinsko nevrijeme, ilustracija Trebamo li se bojati udara munje ili groma?

Zahvaljujući specifičnim algoritmima, podaci se obrađuju na samom satelitu kako bi se na Zemlju slale samo korisne informacije, podržavajući razvoj točnijih vremenskih prognoza, kao i doprinos proučavanju vremenskih pojava i sigurnosti zračnog prometa. Zajedno s ESA-om i Eumetsatom te koordinirajući međunarodni industrijski tim, Leonardo je radio na toj izvanrednoj tehnologiji deset godina, a danas smo vrlo ponosni što možemo predstaviti slike prvog europskog lovca na munje, jedinstvenog u svijetu, istaknuo je Guia Pastorini, projektni menadžer u Leonardu koji je radio na razvoju Lightning Imagera.

Kako bi prikazali kako to zaista izgleda, u ESA-i su napravili niz animacija koje sadrže slike stvorene prikupljanjem mjerenja munje u trajanju od jedne minute. Snimke koje su nastale u razdoblju od 8. do 11. lipnja odnosno od 2. do 6. lipnja lijepo prikazuju i koliko je munja vidljivo iznad Hrvatske. 

Iz ESA-e ističu kako će podaci iz Lightning Imagera omogućiti meteorolozima točnije predviđanje jakih oluja, posebno u udaljenim regijama i na oceanima, gdje su mogućnosti otkrivanja munja ograničene.

Animacije pokazuju sposobnost instrumenta da precizno i ​​učinkovito detektira aktivnost munje u cijelom području vidnog polja kamere, koje pokriva 84 % Zemljina diska. ESA i Eumetsat zajedno s europskim industrijskim partnerima osiguravaju da zajednice i sektori gospodarstva u Europi i izvan nje osjete prednosti visoko inovativne nove tehnologije, istaknula je Simonetta Cheli, direktorica programa za promatranje Zemlje pri ESA-i.

Detekcija i analiza podataka o munjama pružit će vrijednu podršku proučavanju kratkoročnih vremenskih prognoza i razumijevanju posljedica takvih pojava na klimatske promjene. Istovremeno će Lightning Imager igrati ključnu ulogu u sigurnosti zračnog prometa s obzirom na to da munje predstavljaju velik rizik za instrumente u zrakoplovu.

Udar munje Znanstvenici otkrili da udar munje stvara "nemoguć" materijal u pijesku

Jakim olujama često prethode nagle promjene u aktivnostima munja. Promatrajući ove promjene aktivnosti, podaci Lightning Imagera dat će meteorološkim prognostičarima dodatno povjerenje u njihove prognoze jakih oluja, pojasnio je glavni direktor Eumetsata Phil EvansKada se ovi podaci koriste zajedno s podacima visoke razlučivosti, meteorolozi će moći bolje pratiti razvoj jakih oluja i imati više vremena za izdavanje upozorenja.

Iako su objavljene prve animacije, Lightning Imager službeno je još uvijek u fazi puštanja u rad, pa će podaci koje šalje postati dostupni tek početkom 2024. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti