'Nova era mobilne tehnologije': Samsung predstavio Galaxy S6 i S6 Edge

Samsung je jučer predstavio Galaxy S6 i S6 Edge, pametne telefone koji su donijeli opcije koje su korisnici cijelo vrijeme očekivali od S serije

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.03.2015. / 07:49

'Nova era mobilne tehnologije': Samsung predstavio Galaxy S6 i S6 Edge

Na Mobile World Congressu Samsung je sinoć predstavio nove modele iz svoje Galaxy S serije – nasljednik Galaxyja S5 koji dolazi s brojnim poboljšanjima te Galaxy S6 Edge, model sa zakrivljenim rubovima ekrana. Ovi modeli donose velike promjene u dizajnu u odnosu na dosadašnje uređaje iz ove serije te je plastično kućište s prijašnjih modelima sada zamijenjeno metalom i staklom, a zbog te promjene u dizajnu novi Galaxy modeli više nemaju utor za microSD memorijske kartice niti zamjenjivu bateriju. Najveća razlika između Galaxyja S6 i S6 Edge jest u ekranu te model Edge ima zakrivljene rubove ekrana, a ovi se modeli razlikuju i po dimenzijama i kapacitetu baterije.

Iako smo o novim modelima Galaxyja puno informacija znali i prije službenog predstavljanja, jučer smo napokon saznali dijagonalu ekrana ovih telefona – 5,1 inča rezolucije 1,440x2,560 piksela (uz gustoću piksela od čak 577ppi), a u Samsungu kažu kako novi modeli 'donose najnapredniju Samsungovu tehnologiju izrade procesorske jezgre' (riječ je o osmojezgrenom Exynos procesoru) koja omogućava snažne performanse, uređaji imaju 3GB RAM-a te će se isporučivati s 32, 64 i 128GB memorije. Rezolucija stražnje kamere iznosi 16MP te se može pohvaliti s opcijama poput Auto Real-time High Dynamic Rangea (HDR) i optičke stabilizacije slike (OIS), s prednje strane nalazi se 5MP kamera za selfije, a zanimljiva je opcija Quick Launch putem koje korisnici mogu pristupiti kamere za manje od jedne sekunde. Oba modela dolaze i s ugrađenom certificiranom tehnologijom za bežično punjenje WPC i PMA te su kompatibilni sa svakim bežičnim punjačem koji se nalaze na tržištu, a koji podržava standarde WPC i PMA. Što se ostalih noviteta tiče, treba izdvojiti i mogućnost brzog punjenja telefona do 1,5 puta brže u odnosu na Galaxy S5 te bi punjenje od samo deset minuta trebalo biti dovoljno za oko četiri sata korištenja, a novost je i podrška za Samsung Pay, tehnologiju za beskontaktno plaćanje s kojom će ova kompanija konkurirati Appleu i njegovoj tehnologiji Apple Pay.

Prilikom predstavljanja novih telefona, predsjednik uprave ove kompanije JK Shin rekao je kako 'Samsung najavljuje novu eru mobilne tehnologije' te su novinari poznatog tehnološkog portala re/code komentirali kako su u Samsungu napokon poslušali svoje korisnike i dali im ono što su cijele vrijeme očekivali od S serije – dizajn koji ne izgleda jeftino i pojednostavljeno korisničko iskustvo. Galaxy S6 i S6 Edge bit će dostupni na globalnom tržištu od 10. travnja. 

Foto: Samsung

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti