Nova prevara putem oglasnika: Prevaranti najčešće koriste WhatsApp za slanje lažnih poruka

Policija još jednom upozorava građane na opasnost od davanja osobnih i financijskih podataka nepoznatim osobama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.09.2022. / 11:31

Prevara (Foto: Getty Images)

Broj prijevara vezanih uz internetske oglasnike u Hrvatskoj sve je veći te korisnici moraju biti jako oprezni i nikada ne slati svoje osobne podatke i podatke s kartica. Ipak, mnogi se ne drže tog pravila pa osobe koje prodaju nešto putem oglasnika često kupcima (točnije prevarantima) pošalju svoj broj bankovnog računa i ostale podatke s kartica, nakon čega prestaje komunikacija između njih, a novac nestaje s računa.

Prevara MUP upozorava na novu prevaru: Šire se lažni mailovi s teškim optužbama protiv primatelja, ne odgovarajte na njih!

Prijavu nove takve prevare zaprimili su službenici Policijske postaje Sisak. Naime, jedan je 44-godišnjak putem internetskog oglasnika dogovorio prodaju s nepoznatom osobom s kojom je komunicirao putem WhatsAppa. Navodni kupac uvjeravao ga je da je novac uplaćen te je čak poslao potvrdu o uplati (naknadno se pokazalo da je potvrda lažna). Također, od prodavača je zatražio i podatke s kartice tekućeg računa. Kada je te podatke unio, dobio je obavijest o pogrešci, a kada je pogledao stanje na računu, shvatio je da je s njega skinut novac.

U policijskom izvješću upozorava se kako prevaranti najčešće koriste WhatsApp putem kojeg prodavateljima prosljeđuju poveznice lažnih stranica trgovačkih društva koje se bave dostavom robe. Oštećeni na te stranice upisuju podatke o bankovnim karticama te CVV broju kartice, no umjesto da ih upisuju na stranice dostavnih kompanija, oni ih upisuju na lažne stranice i tako predaju prevarantima.

Prevara Prevaranti imaju novu taktiku: Ako dobijete ovaj mail od Instagrama, ne klikajte na link u njemu

Njima su ti podaci dovoljni za kupovinu proizvoda na brojnim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu.

Navedeni napadi su učestali te ponovo upozoravamo građane na opasnost davanja osobnih i financijskih podataka nepoznatim osobama, upozoravaju iz policije.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti