Nova studija otkriva velik potencijal lijeka za mršavljenje: "Ovo doista mijenja sve"

Injekcija semaglutida, osim uvjerljivih rezultata u mršavljenju, pokazuje i revolucionarni potencijal za smanjenje rizika od srčanog udara, što bi u potpunosti moglo transformirati kardiovaskularno liječenje.

Branimir Vorša | 14.05.2024. / 08:53

Ozempic
Ozempic (Foto: Afp)

Nedavna britanska studija otkrila je još jednu pozitivnu stranu injekcija za mršavljenje - mogu znatno smanjiti rizik od srčanog udara i poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava, potencijalno parirajući transformativnom učinku statina iz 1990-ih. Znanstvenici hvale injekciju jer bi iz temelja mogla promijeniti kardiovaskularnu njegu.

Predvođena timom stručnjaka sa Sveučilišta u Londonu i predstavljena na prestižnom Europskom kongresu o pretilosti (ECO), studija se bavila semaglutidom, ključnom komponentom koja se nalazi u lijekovima kao što su Wegovy i Ozempic. Nalazi studije otkrili su zapanjujućih 20 posto smanjenja vjerojatnosti kardiovaskularnih događaja među sudionicima, bez obzira na njihovu početnu težinu ili stupanj gubitka težine.

Ozempic Zašto je jedan lijek za dijabetes zaludio svijet?

Uvjerljivi rezultati

Profesor John Deanfield, glavni autor studije, izrazio je svoje uzbuđenje zbog potencijala semaglutida, naglašavajući njegovu sposobnost da revolucionalizira kardiovaskularno liječenje.

Taj fantastični lijek doista mijenja sve... Sasvim je jasno da se događa nešto drugo što pogoduje kardiovaskularnom sustavu, primijetio je te nagovijestio dodatne mehanizme izvan mršavljenja koji doprinose njegovoj učinkovitosti.

Ispitivanje je obuhvatilo pozamašan broj ljudi, odnosno 17.604 odrasle osobe iz 41 zemlje, sve u dobi od 45 i više godina, s indeksom tjelesne mase većim od 27. Tijekom prosječnog razdoblja od 40 mjeseci sudionici su primali ili tjednu dozu od 2,5 mg semaglutida ili placeba. Rezultati su bili uvjerljivi, pokazuju znatno smanjenje kardiovaskularnih događaja među onima koji su primali semaglutid u usporedbi s njihovim kolegama u placebo-skupini.

Nova era u kardiovaskularnom liječenju

Dostupnost semaglutida pod markom Wegovy od 2023. godine najavljuje novu eru u kardiovaskularnom liječenju, prema Deanfieldu, koji povlači paralele između njegova potencijalnog učinka i transformativnog utjecaja statina.

Sad imamo klasu lijekova koji bi jednako mogli transformirati mnoge kronične bolesti starenja, ustvrdio je te naglasio šire implikacije na zdravstvenu skrb.

Lijek, ilustracija Poznati lijek za dijabetes mogao bi se uspješno koristiti i za liječenje još jedne kronične bolesti

Profesor Jason Halford, predsjednik Europske udruge za proučavanje pretilosti, naglasio je ekonomske prednosti široko rasprostranjenog propisivanja semaglutida, predviđajući promjenu paradigme u pružanju zdravstvene skrbi i znatne uštede troškova za zdravstveni sustav.

Statistika Britanske zaklade za srce daje jasnu sliku, s približno 7,6 milijuna ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu koji se bore s bolešću srca ili krvožilnog sustava, što naglašava hitnost otkrića poput semaglutida.

Nova injekcija za mršavljenje ima još i veći potencijal

Nadalje, popratna studija proizišla iz istog kliničkog ispitivanja istaknula je znatan gubitak težine povezan sa semaglutidom, što pojačava njegove višestruke prednosti. Sudionici kojima je bio propisan semaglutid izgubili su u prosjeku 10,2 posto tjelesne težine i 7,7 cm od struka u razdoblju od četiri godine, dok je placebo-grupa izgubila 1,5 posto tjelesne težine i 1,3 cm od struka.

U međuvremenu, zasebno kliničko ispitivanje nad 338 sudionika koji pate od pretilosti otkrilo je obećavajući potencijal Retatrutidea, nove injekcije za mršavljenje, koja se može pohvaliti impresivnim gubitkom težine od 24 posto među sudionicima u razdoblju od 48 tjedana. Znanstvenici tvrde da je ta injekcija, koja se uzima na tjednoj bazi, još učinkovitija od Ozempica ili Wegovyja.

Profesor Naveed Sattar sa Sveučilišta u Glasgowu, istaknuti stručnjak u drugim ispitivanjima liječenja mršavljenja, pohvalio je neviđenu učinkovitost retatrutida i izrazio optimizam u pogledu njegova potencijala za postizanje još većih rezultata mršavljenja.

Ispitivanje sugerira da retatrutid još uvijek nije dosegao maksimalan učinak, tako da će vjerojatno doći do još većeg gubitka težine. Ako dajemo ovaj lijek još dulje, mislim da bi mogao doseći gotovo 30 posto gubitka nečije tjelesne težine, kaže na kraju Sattar.

Izvor: The Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti