Poznati lijek za dijabetes mogao bi se uspješno koristiti i za liječenje još jedne kronične bolesti

Lijek ima "terapeutske prednosti koje daleko nadilaze njihovu izvornu namjenu", zaključeno je tijekom testiranja.

Hina | 11.10.2023. / 08:31

Lijek, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk priopćila je da će prekinuti ispitivanje Ozempica za liječenje zatajenja bubrega kod pacijenata s dijabetesom prije planiranog vremena jer je iz prvih analiza jasno da je liječenje uspješno.

U studiji se ispitivalo može li naširoko korišteni lijek za dijabetes, koji sadrži aktivni sastojak semaglutid, odgoditi napredovanje kronične bubrežne bolesti i smanjiti rizik od smrti zbog problema s bubrezima i srcem.

Novo Nordisk je objavio da će ispitivanje biti prekinuto gotovo godinu dana ranije na temelju preporuke neovisnog odbora za praćenje podataka koji nadzire studiju.

Semaglutid je također aktivni sastojak snažnog lijeka za mršavljenje Wegovy, koji također proizvodi ova danska kompanija.

Pilule, ilustracija Otkrivena nuspojava lijeka za dijabetičare koji mnogi koriste za mršavljenje: U najgorim slučajevima može biti smrtonosna

Analitičarka Barclaysa, Emily Field, rekla je u bilješci da je odluka tvrtke potvrdila stajalište da agonisti GLP-1 receptora poput Ozempica imaju "terapeutske prednosti koje daleko nadilaze njihovu izvornu namjenu".

Od početka godine, Novo Nordisk je suočen s valom potražnje za svojim vrlo učinkovitim lijekovima za dijabetes i mršavljenje na bazi semaglutida koji su ovog proizvođača lijekova pretvorili u moćnu tvrtku vrijednu 315 milijardi dolara.

Kompanija je u rujnu nakratko smijenila marku luksuzne robe LVMH s mjesta najvrjednije tvrtke u Europi, a dionice su joj porasle za oko 17 posto otkako je u kolovozu objavila da je velika studija pokazala da Wegovy ima jasne kardiovaskularne prednosti.

Uspjeh tvrtke Novo Nordisk također je omogućio gospodarski procvat u Danskoj, prema tvrdnjama danskih ekonomista, analitičara i rukovoditelja Zaklade Novo Nordisk.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti