Otkrivena nuspojava lijeka za dijabetičare koji mnogi koriste za mršavljenje: U najgorim slučajevima može biti smrtonosna

Američke vlasti stavit će novo upozorenje na Ozempic, lijek za dijabetes koji je postao poznat nakon što su ga mnogi počeli koristiti kao sredstvo za mršavljenje.

Zimo Zimo | 28.09.2023. / 18:33

Pilule, ilustracija
Pilule, ilustracija (Foto: Getty Images)

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) stavit će novo upozorenje na Ozempic, lijek za dijabetes koji je postao poznat nakon što su ga mnogi počeli koristiti kao sredstvo za mršavljenje. Naime, iz Agencije tvrde da lijek može uzrokovati ileus, odnosno potencijalno smrtonosan zastoj probavnog sustava.

Iako rijedak, ileus može dovesti do oštećenja tkiva crijeva i curenja gastričnih tekućina u tijelo. Doktori ističu da smrtnost u slučaju ilesusa iznosi 10 posto, a nuspojava Ozempica mogao bi biti jer taj lijek usporava kretanje hrane kroz probavni sustav, zbog čega se ljudi duže vrijeme osjećaju siti.

Krokodil pomaže psu da prepliva rijeku Psu koji je kroz rijeku bježao pred čoporom divljih pasa upomoć stigli posve neočekivani pomagači

Tijekom normalnog probavnog procesa, crijeva se neprestano grče da bi gurala hranu naprijed. Međutim, u slučaju da osoba ima ileus, to će grčenje biti prekinuto ili usporeno, što povećava rizik da će doći do zastoja. Simptom te bolesti uključuju otjecanje trbuha, napuhanost, zatvor, proljev i povraćanje.

Inovatori, ilustracija Objavljen globalni inovacijski indeks za 2023. godinu, evo kako stoji Hrvatska

Glasnogovornica kompanije Novo Nordisk, koja proizvodi spomenuti lijek, rekla je da je Ozempic još uvijek siguran za korištenje.

Novo Nordisk je uvjeren u sigurnost i učinkovitosti Ozempica i svih naših lijekova uz uvjet da se oni koriste u skladu s uputama na etiketi, istaknula je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti