Nova tehnologija skeniranja smanjit će redove na aerodromima

Tehnologija je bazirana na umjetnoj inteligenciji i u samo djeliću sekunde skenirat će putnike i prepoznati sumnjive predmete

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.10.2016. / 07:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U nekoliko američkih gradova uskoro će početi testiranje novog sustava skeniranja tijela zahvaljujući kojem bi se u budućnosti mogle uvelike smanjiti gužve prilikom sigurnosnih pregleda na aerodromima. Sustav koji je razvila kompanija Evolv Technology baziran je na umjetnoj inteligenciji te će u samo djeliću sekunde skenirati putnike i prepoznati sumnjive predmete poput pištolja, noževa, bombi i slično. Putnici neće trebati, kao danas, ostavljati ključeve, telefone i ostale stvari u posebnim kutijama (dok se tehnologija ne usavrši, ostavit će na traci za posebno skeniranje samo torbe i ruksake), već će bez usporavanja proći kroz 'vrata' s ugrađenim skenerom, dok će se na ekranu tableta sigurnosnog osoblja pokazati tko može bez problema proći dalje, a koga, zbog potencijalno sumnjivih predmeta, treba zaustaviti i detaljnije pretražiti. Osim metalnih predmeta, ovi skeneri bez problema mogu identificirati i ostale predmete poput 3D isprintanog oružja, ali mogu snimati i 'realistične fotografije ljudskih tijela ispod odjeće'.

'Nikad ne bi nikome omogućili pregled anatomskih detalja tako da nema nikakvog striptiz showa', komentirao je izvršni direktor Evolva i dodao kako se podaci skenera nikada ne pohranjuju na servere te kako se ne mogu povezati s osobama. Podatke koje bilježi skener procesira sustav baziran na umjetnoj inteligenciji koji je 'naučen' da primijeti objekte poput oružja, samoubilačkih prsluka, noževa i slično, a skener također ima i kameru koja fotografira svakog pojedinca. Iako mogu prepoznati sve sumnjive predmete koje osobe pokušavaju unijeti, trenutno i dalje ne mogu prepoznati sve opasne stvari koje se nose u torbama, zbog čega će ih putnici na početku morati ostavljati na traci za posebno skeniranje, a iz Evolva kažu kako im je u budućnosti cilj omogućiti ljudima da pored skenera prolaze noseći i prtljagu, bez da je ostavljaju na dodatnoj traci. S obzirom kako je ova tehnologija brža i jednostavna u odnosu na trenutne skenere koji se koriste na aerodromima, ona bi se u budućnosti mogla koristiti i na brojnim drugim mjestima poput kolodvora, trgovina i na drugim mjestima na kojima se kreće veliki broj ljudi.  

Izvor: The Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti