Novalja dobila prvi otočki poslovni inkubator

U Novalji je otvoren prvi otočni poslovni inkubator u Hrvatskoj. Prilika je to da se ove godine najpoznatija domaća party destinacija, okrene i poduzetništvu jer korona godina mnogima je zaustavila turističke, a otvorila neke druge izvore financiranja.

Sanja Jurišić | 25.03.2021. / 08:05

Izrada inkubatora Ragan
Izrada inkubatora Ragan - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Novalja - mjesto poznato po turizmu i buri, a odnedavno i po prvom otočnom inkubatoru u Hrvatskoj. Znakovitog imena.

Ragan je dakle onaj najjači udar bure koji puše olujnom jakošću, kazao je direktor inkubatora u Novalji Dinko Škunca.

Otvaranjem inkubatora, vjetar u leđa dobila je i jedna od poduzetnica. Ovdje će se događati čuda, rekla je poduzetnica Nikolina Persola Dabo.

Kaže - njezine trenirke za djevojčice i dječake s paškim potpisom možda i ne bi ugledale svjetlo dana da se na Pagu nije otvorio inkubator.

Radi se o 80 posto pamuka, 20 posto elastina, objašnjava Persola Dabo.

Za početak šest mjeseci ne moram platiti ništa - što je divno, ja ću te novce moći uložiti u druge materijale i repromaterijale, dodaje.

Vratio se nakon fakulteta

Mjesto u poslovnom inkubatoru za poduzetnika Amara Hodžića je značilo i povratak na otok.

Povodom završetka fakulteta vratio sam se i evo našao novu priliku, započeo novi posao, u biti posao iz snova, navodi Hodžić.

Bavi se marketingom i web dizajnom, a od koristi je i ostalim "stanarima" inkubatora. Ideje se u njemu roje jedna za drugom.

I upravo je to snaga prvog otočnog inkubatora u Hrvatskoj u koji je uloženo sedam milijuna kuna iz europske, i još 5,5 iz gradske blagajne.

A cilj je jasan.

Jedan održivi rast kroz ovaj projekt, to je ono što želimo postići, na neki način pomaknuti se od onih klasičnih sezonskih djelatnosti, turizma, da mladi ljudi u Novalji vide da se ovdje može opstati s cjelogodišnjim poslovanjem, kazao je direktor inkubatora Dinko Škunca.

Nastavak poduzetničke priče

Iz grada poručuju - nastavak je to poduzetničke priče koja je započela s obližnjom poslovnom robom.

Radnih mjesta u cijeloj zoni, uzevši trgovine u obzir, ima dvjestotinjak, navodi Ante Dabo, pročelnik Komunalnog odjela u Novalji.

U inkubatoru je zasad sedam stanara, a mjesta još ima. Čak i za partijane sa Zrća. Jer kad se korona utiša, vrata inkubatora bit će otvorena i digitalnim nomadima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti